Els mitjans audiovisuals públics de Catalunya treuen fum. I no precisament el de les 40 espelmes que acaben de bufar pel seu aniversari; més aviat surt dels despatxos dels responsables de tele i ràdio que preparen ja la propera temporada. Tothom vol marxar de vacances i deixar-ho tot lligat, amb les consignes i els projectes definits. En el cas de Catalunya Ràdio, en lluita constant i exasperant contra el gran dominador RAC1 (que també belluga, i de quina manera), comencen a remenar les fitxes i algunes d'importants s'han vist afectades. Hi ha sorpreses, alguna de molt remarcable. Sempre ho és quan un periodista mític de la casa el fan plegar de les seves funcions després de 21 anys. És el cas de Kilian Sebrià.

La sacsejada fa caure l'editor de l'informatiu nocturn de la casa, el 'Catalunya Nit'. Ho avança el diari ARA, alhora que apunta un futur lligat a d'altres projectes encara per definir. El d'Igualada queda en l'aire als seus 58 anys, tot i que la intenció és recol·locar-lo i aprofitar la seva vàlua i experiència. Li queda ben poc per fer a la casa a l'àrea d'informatius:  ha dirigit l'Informatiu de Migdia, ha estat cap de la secció de política, corresponsal als Estats Units i fundador de Catalunya Informació. Li van atorgar l'Ondas de 2010 i el Ràdio Associació de Catalunya en dues ocasions, el 2005 i 2014. Una carrera contrastada i a la que potser li va mancar presentar 'El Matí de Catalunya Ràdio': va optar al càrrec però finalment va ser per a Mònica Terribas. No s'ha decidit qui serà el seu substitut, però està previst convocar un concurs de promoció interna per designar el successor. Així ha dit adéu Sebrià a Twitter, provocant algunes reaccions entre els seus fidels. No agrada gaire que el facin plegar.

Kilian Sebrià Catalunya Ràdio
Kilian Sebrià / Catalunya Ràdio

Kilian Sebrià surt per sorpresa, torna a l'antena Òscar Fernández, excompany d'Elisenda Carod

Un altre canvi substancial de la nova direcció de l'ens, encapçalada per Jordi Borda, afecta al Catalunya Migdia. Aquí la situació és diferent i serpentejant: el programa recuperarà una hora de la seva durada, així com al seu presentador de fa un parell de temporades, Òscar Fernández. El periodista ho va deixar el 2021 per fer de copresentador de 'La Tarda...' amb Elisenda Carod, però al novembre deixava l'antena per convertir-se en el cap d'informatius de l'emissora. Un càrrec que compaginarà a partir del setembre amb l'espai que li retallarà una horeta a la Carod, que està fent una feina excel·lent en solitari.

Òscar Fernández i Elisenda Carod Catalunya Ràdio @tardacatradio
Òscar Fernández i Elisenda Carod a Catalunya Ràdio / @tardacatradio

Òscar Fernández "torna a casa", al Catalunya Migdia

Així doncs, el 'Catalunya Migdia' acabarà a les 16:00h, repetint una fórmula que va proporcionar-li 118.000 oients, gairebé el doble dels actuals. Fernández té un repte important: enfortir una franja molt delicada que va patir la seva marxa a les tardes. l'Òscar "torna a casa". Un recorregut ben curiós, el seu. Mereix tenir èxit perquè és un gran professional. Si els resultats li acompanyaran, ah, aquest és el gran què del negoci. Només l'EGM ens ho dirà.

oscar fernandez
Òscar Fernández / Catalunya Ràdio

El cicle de la vida, el cicle de la ràdio.