Aquesta setmana la Comissió Europea anunciava la proposta d'un pla per "estalviar gas", de cara a un "hivern segur".

En el pla, que serà valorat i estudiat pels ministres d'Energia dimarts vinent en una reunió del Consell extraordinària, proposa un objectiu voluntari de reducció de la demanda de gas en un 15% entre l'1 d'agost i el 31 de març de 2023. Per aconseguir-ho, estableix algunes mesures mitjançant les quals "els estats membres poden fomentar la disminució de la demanda i el consum del gas per part del sector públic, les empreses i les llars". D'acord amb la proposta de Reglament del Consell, els estats membres faran tot el possible per reduir el seu consum nacional de gas en almenys un 15% en comparació amb el seu consum mitjà en el mateix període durant els cinc anys anteriors.

El nou instrument jurídic establirà que la Comissió pugui declarar una alerta de la Unió, sigui a iniciativa pròpia o a sol·licitud de tres estats membres, que permetria la introducció d'un objectiu obligatori de reducció de la demanda.

El Reglament que es vol posar en marxa, segons s'ha anunciat, tindria un període de dos anys d'aplicació, i serà revisat l'agost de 2023.

Tot just conèixer-se el pla, Espanya ja es va pronunciar en contra. Encara que cal veure de quina manera ens sotmeten una vegada més a les directrius de la Comissió Europea.

El pla surt a la llum la setmana en què el Nord Stream 1 recupera la seva activitat, després que fos enviada una turbina al Canadà i des d'allà es neguessin a enviar-la de tornada per temor d'incomplir les sancions contra Rússia.

Mentre von der Leyen assenyalava Putin com a responsable del tall del subministrament, el president rus plantejava l'obertura del Nord Stream 2, que mai no ha arribat a funcionar per decisió unilateral alemanya.

Finalment, Trudeau va donar llum verda a la sortida de la feliç turbina el cap de setmana passat, desbloquejant així la situació d'Alemanya, que agonitzava davant del terror de veure el canal tancat.

Una Alemanya que, sigui dit de passada, està enviant gas al Marroc mentre anuncia a la seva ciutadania que hi haurà retallades en el subministrament durant l'hivern.

A la vista està que la informació és confusa, que els fets no responen al relat que se'ns està volent explicar, i que al final, el que a nosaltres ens importa, és què passarà amb la factura que haurem de pagar per mantenir-nos aquest hivern a les nostres cases i per poder anar a treballar. Ells, els que prenen les decisions, ens expliquen els seus relats, que no semblen ser del tot certs, intentant justificar que siguem nosaltres els que ens empobrim notablement, els que passem fred i els que sentim una tremenda incertesa sense que ningú ens hagi consultat ni una sola de les decisions que diuen prendre en nom nostre.

El conflicte del gas, també ho és del seu relat.