Viatgem fins a un dels laboratoris del Centre Jawaharlal Nehru d'Investigació Científica Avançada, també conegut com a JNCASR, per conèixer la feina realitzada per un equip d'investigadors, que podria ser fonamental per entendre la pròxima era de l'emmagatzemament d'energia. Parlem de la creació d'una bateria de sodi, que és capaç de carregar-se al 80% en tan sols sis minuts i que pot resistir més de 3.000 cicles de càrrega.

L'Índia entra en la carrera de les bateries per la porta gran

Vivim en un món que necessita alternatives a les bateries de liti, amb el que l'estudi que s'ha publicat a la revista científica Advanced Materials arriba com un raig d'esperança i ho fa, a més, a tota velocitat. Sabíem que les bateries de liti tenen diversos problemes importants: són cares, depenen de materials escassos i presenten risc d'incendi i de degradació. Ara, des de l'Índia ens arriba una alternativa que sembla esquivar aquestes circumstàncies.

El secret sembla trobar-se en una fórmula gairebé de l'alquímia, descrita com Na₁.₀V₀.₂₅Al₀.₂₅Nb₁.₅(PO₄)₃. L'equip d'investigadors, dirigits pel professor Premkumar Senguttuvan i el seu doctorand Biplab Patra, ha estat capaç de desenvolupar un nou tipus d'ànode utilitzant sodi. Aquest material es va miniaturitzar fins a escala nanomètrica, es va embolicar en carboni i es va enriquir amb alumini.

Sodi, l'invent xinès que podria destronar a les bateries de liti

El resultat va ser una bateria més ràpida, estable i adaptada a les dures condicions climàtiques del sud d'Àsia. El gran avantatge que té el sodi és que és barat i abundant, trobant-se a gairebé tots els països i sense requerir mineria intensiva ni cap tipus de conflicte polític. Per tant, les bateries de sodi podrien ser una alternativa estratègica per a aquells països que busquin una independència energètica més gran.

És veritat que l'avenç únicament ha estat provat en laboratori, encara que ja podràs imaginar la quantitat d'aplicacions que té. Alimentar vehicles elèctrics, utilitzar-lo com a emmagatzemament solar i eòlic o impulsar drons són només algunes d'elles. En l'actualitat, companyies xineses com CATL ja comercialitzen una bateria de sodi coneguda com a Naxtra, que ofereix 500 quilòmetres d'autonomia a vehicles elèctrics, i empreses japoneses aconsegueixen fins a 5.000 cicles de càrrega.

L'Índia acaba d'afegir-se a aquesta cursa. De moment, aquest és un projecte en desenvolupament i en fase experimental, però l'interès per aquest tipus de tecnologies és creixent. Si la tecnologia rep el suport adequat, l'Índia podria convertir-se en protagonista al tauler energètic global. I no només parlem de carregar una bateria, sinó d'oferir un millor avenir als seus ciutadans.