Els gossos alegren la vida de qui se’ls estima: ajuden a combatre la soledat no volguda, estimulen la realització d’activitat física i, també, ajuden a combatre les depressions i les malalties mentals. Tot i això, tenen un problema: viuen molt menys que els humans, especialment si són gossos grans. Ara, aquesta realitat trista pot tenir resposta.

cuidar de un perro anciano
 

De què es tracta?

El desenvolupa Loyal, una empresa de biotecnologia, i la responsable del projecte és la neurocientífica Celine Hailoua, directora executiva de la firma. De moment, s'ha testat amb ratolins i els resultats són esperançadors. El fàrmac en qüestió, denominat LOY-001, redueix els nivells d'hormona de creixement en aquests cànids. Els gossos grans presenten volums d'aquesta hormona (IGF1) 28 vegades majors a les dels petits, i diferents estudis han demostrat que la inhibició d'aquesta hormona allarga la vida dels animals. El fàrmac, així, redueix els nivells de IGF1 en gossos adults i s'administra mitjançant injeccions que s'apliquen cada tres o sis mesos.

Esperança de vida

La mida dels gossos condiciona la seva esperança de vida i, així, mentre els més petits acostumen a passar sense problemes dels 15, els de mida gegant arriben als deu en rares ocasions. La solució que es planteja s’ha pensat, d’inici, pels gossos més grans (d'entre 60 i 80 kg), que tindran a disposició un medicament que pot allargar la seva vida.

Estudi

En els plans de Loyal, figura tenir disponible el medicament en 2026. Abans, això sí, hauran de completar un estudi amb 1000 gossos de gran mida i set anys d'edat com a mínim. A un grup se li subministrarà l'injectable i, a un altre, un placebo. Si tot surt bé, s'autoritzarà el seu ús amb recepta veterinària. Serà, això sí, una aprovació condicional per cinc anys. Després, arribarà la definitiva. En paral·lel, s'està desenvolupant un altre fàrmac, el LOY002, pensat per prolongar la vida de gossos de qualsevol mida. En aquest cas, es tractarà d'una pastilla que se subministrarà diàriament per via oral. Els terminis, això sí, es refereixen als Estats Units i a Espanya tot dependrà de la Comissió Europea (primer) i de l'Agència Espanyola de Medicaments en última instància.