El desembre passat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va publicar el seu informe sobre l'avantprojecte de Llei de Ciberseguretat 5G, que definirà les condicions i els requisits de seguretat per al desplegament de les xarxes de cinquena generació a Espanya.

L'organisme regulador "valora positivament" la futura norma, però adverteix el Govern del perill de limitar l'entrada de subministradors per "aspectes geopolítics", ja que es podria veure afectada les condicions de competència al mercat. En aquest sentit, reclama una concreció més gran a l'hora de determinar l'entrada d'agents o la definició de riscos.

Servimedia s'ha posat en contacte amb la patronal tecnològica DigitalES i amb la Fundació Cotec per analitzar les valoracions de Competència sobre l'APL de Ciberseguretat 5G. Víctor Calvo-Sotelo, director general de DigitalES, coincideix amb la CNMC "en què la concreció en certs aspectes, així com la predictibilitat de les mesures a aplicar, reduirien incerteses".

A més, recalca que les aportacions que es van enviar des de la patronal durant el procés de consulta pública de la Llei de Ciberseguretat anaven "encaminades a procurar la màxima harmonització a nivell europeu. Una harmonització que es basi en processos transparents, rigorosos i no discriminatoris per promoure la innovació i el creixement". La patronal tecnològica considera oportú que "qualsevol potencial mesura de seguretat tècnica, o qualsevol esquema de certificació per als equips, sigui proporcional".

Quant als riscos en el desplegament d'aquesta tecnologia, Albert Banchs, director adjunt d'Idea Networks i membre dels '100 de Cotec,' assenyala que "les xarxes 5G no comporten més riscos que les 4 G, al contrari, l'estàndard 5G incorpora millores respecte a 4G no només quant a prestacions sinó quant a seguretat". I afegeix que "s'espera que hi hagi bastants fabricants que compleixin amb aquests requisits, no es limitarà la competència, de tal manera que pogués afectar negativament el desplegament."

Finalment, des de DigitalES es creu que "Espanya ha d'avançar cap a marcs normatius proinversió i proinnovació; continuar insistint a buscar la igualtat de condicions per competir en aquesta nova economia, amb un marc fiscal més adequat, que faciliti la construcció de noves xarxes".

En aquest sentit, aquesta mateixa setmana el Tribunal de Comptes de la Unió Europea ha emès un informe que assenyala que el desplegament de la connectivitat 5G a la UE s'està "efectuant de forma més lenta del previst". Respecte a Espanya, el document apunta que el nostre país es troba entre els països amb altes probabilitats d'aconseguir els objectius marcats en temes de connectivitat, encara que serà necessari donar-li un "nou impuls" al desplegament d'aquesta tecnologia, que està cridada a ser la clau de la transformació digital.