Els antivirus són tan recomanables com habituals als ordinadors i fins i tot als telèfons mòbils. Són programes que proven de defensar-nos de l'enorme quantitat d'atacs que s'estan produint a tota hora al món aprofitant-se de l'ús d'internet.

Són tants els perills que poden arribar-nos a través de les connexions d'internet que les amenaces no arriben només en forma de virus sinó que s'han donat casos d'hackeig d'electrodomèstics o fins i tot tractors, per increïble que pugui semblar. Per això és convenient actualitzar tant el programari –entre els que es troben els antivirus– com el microprogramari de la gran quantitat de dispositius amb què comptem en el dia a dia.

El vist i no vist de Samsung

L'últim cas d'alerta sobre la possibilitat que un dels dispositius electrònics més habituals es pugui infectar ha tingut lloc a twitter fa un parell de dies. Es tracta de l'enrenou que s'ha muntat per un tuit del compte oficial de suport de Samsung dels Estats Units, que en un missatge poc freqüent pel seu contingut deia el següent:

"Escanejar el teu ordinador per detectar virus del tipus codi maliciós és important perquè funcioni fluidament. Això també és cert si el teu QLED TV està connectat a la wi-fi! Preveu els atacs de programari maliciós a la teva TV escanejant la teva TV a la recerca de virus cada poques setmanes. Aquí tens com fer-ho".

Samsung Twitter

El cert és que el tuit va ser esborrat molt poc temps després a causa de la quantitat de converses que es van anar produint a twitter després de la seva publicació.

Hi ha infeccions en els Smart TV de Samsung?

No consta que els Smart TV de Samsung hagin patit un atac de virus en cap moment. Però el cert és que tots els models QLED de 2018 i 2019 de la marca sud-coreana compten amb la possibilitat d'escanejar la salut del televisor des de la seva configuració, tal com es pot comprovar en aquest vídeo del web nord-americà de Samsung en aquest enllaç.

En tot cas, els experts no entenen l'immediat esborrament del tuit per part del compte de suport nord-americà de Samsung, perquè a ningú no se li escapa que qualsevol dispositiu electrònic connectat a internet és susceptible de ser atacat. I en aquest sentit, Tizen –el sistema operatiu dels Smart TV de Samsung- també.

Després de la polèmica suscitada per la publicació i posterior eliminació del tuit, Samsung ha intentat refredar la polèmica afirmant que "és pràcticament impossible que un virus pugui passar desapercebut a l'escaneig" i que els qui no se sentin còmodes davant de la possibilitat remota de patir una infecció al seu televisor sempre pot recórrer a "desactivar la connexió a la xarxa".

El que està clar és que després de la polèmica suscitada involuntàriament per part de Samsung, els usuaris dels seus televisors QLED tenen tot el dret a sentir-se intranquils. No en va, no és la primera vegada que els televisors de la marca sud-coreana es veuen afectats per un presumpte problema. En 2017 Wikileaks ja va informar que la CIA havia desenvolupat un programari anomenat Weeping Angel, que suposadament era capaç de convertir els Smart TV de Samsung en dispositius d'escolta de les converses que es produïen a les cases en les quals estiguessin instal·lats.