La desaparició de molts dels antics peatges que existien a la xarxa viària catalana té una conseqüència inesperada: ajudaran la Generalitat a assolir la sobirania energètica a la xarxa de carreteres que gestiona. Com? Gràcies a diferents parcs solars que s’instal·laran allà a on abans eren els peatges.

4743718c e094 4e9f 8afa 9a4430e56ea6
 

Abans de finals d’any

En la major part de les actuacions, les plaques s’instal·laran a l’entorn de les boques de diversos túnels per a l’autoconsum d’aquestes infraestructures. Les intervencions més rellevants, pel que fa a superfície i energia que es generarà, corresponen a la instal·lació de plaques en els espais que van quedar alliberats de peatge a les autopistes C-32 nord i C-33. Abans de final d’any s’hi iniciaran els treballs previs necessaris, que inclouen tant el desmuntatge de les cabines que restaven com tasques preparatòries de cara a la instal·lació de les plaques. D’entre tots els desenvolupaments previstos un dels més importants és el que es preveu a la C-58, en el nus amb l’AP-7. En total, estan previstes 22 instal·lacions incloses a 11 projectes. Són els següents:

  1. C-12: Túnel al seu pas per Benifallet
  2. C-14: Túnels al tram entre Peramola i Coll de Nargó
  3. C-17: Instal·lació de plaques en un tram entre Tagamanent i Sant Martí de Centelles
  4. A l’edifici del Centre de Control de Carreteres de Vic
  5. C-32 nord: túnels de Mataró, Sant Pol i Santa Susanna, parcs solars a les antigues zones de peatge de Santa Susanna, d’Arenys de Mar i de Vilassar de Dalt
  6. C-33: parc solar a l’antiga àrea de peatge de Mollet del Vallès
  7. C-37: túnels de l’eix de Bracons (Sant Pere de Torelló – la Vall d’en Bas)
  8. C-58c: plaques al túnel de la ronda Oest de Sabadell.
  9. C-55: túnels de la Flauta i la Guàrdia, a Clariana de Cardener, i túnels de Costafreda i de la Torre, a Súria
  10. C-58: parc solar en el nus amb l’AP-7, al terme de Ripollet.
  11. C-60: plaques al túnel de Parpers (Argentona – la Roca del Vallès)

I els excedents?

Els excedents d’energia generada per aquestes instal·lacions els gestionarà la comercialitzadora elèctrica de la Generalitat, denominada L’Energètica. Se segueix així el procés de concentració dels recursos energètics de la Generalitat cap a l’empresa pública de renovables que està duent a terme el Govern amb l’objectiu de maximitzar-ne l’aprofitament. La primera gran actuació del programa que s’executarà, el 2024, serà la instal·lació fotovoltaica a l’antic peatge de Santa Susanna de la C-32. Aquesta obra, que comportarà una inversió de 3,3 MEUR, inclourà la instal·lació de 3.312 mòduls en una superfície de prop de 2,3 hectàrees. Aquestes plaques generaran 3,4 GW/h anualment, un 15% del que es consumeix actualment a la xarxa de carreteres de la Generalitat.