Espanya, durant la seva llarga història, segurament és un dels països que més plata han extret del subsol però, a més d'a Zacatecas i al Turó Potosí, ho ha fet en altres llocs, alguns molt més a prop del que t'imagines. Un d'ells és Hiendelaencina, a la província de Guadalajara. Ara, l'ajuntament d'aquesta localitat vol convertir aquesta jaciment, que no s'explota, en un atractiu turístic.

Molt a prop de Madrid

Hiendelaencina té actualment 115 habitants i està a menys de 150 quilòmetres de Madrid. Des de 2016, funciona al poble un petit museu, el Centre d'Interpretació el País de la Plata, però ara Mariano Escribano, alcalde de la localitat, vol anar més enllà i ha aconseguit els diners necessaris per fer-ho, perquè disposa de 2,3 milions d'euros gràcies a l'administració central, regional i autonòmica. Amb ells, pretén habilitar part de les antigues galeries perquè puguin visitar-se, una cosa que espera poder haver completat el 2025. L'actuació es desenvoluparà a l'antiga mina de Santa Catalina, de la que es conserva fins al castillete.

23 la constant 1920x1460
 

Febre de la plata

A Hiendelaencina la plata es va descobrir el 1844, més o menys en la mateixa època en què els Estats Units vivien les Febres de l'Or de Geòrgia, els Apalache i Nevada, i van tenir efectes semblants: la població es va disparar fins als 3.000 habitants, els serveis es van multiplicar, va ser necessari construir nous habitatges, comerços, plantes de tractament i fins a una nova església i tot es va començar a esfumar entorn de 1920, quan les mines van començar a declinar i la població va caure per sota dels 1.000 habitants. Als anys 80, amb 200 veïns al poble, ja només es mantenien actives tasques d'aprofitament als runams, però es va arribar a instal·lar un castillete sobre el brocal del Pou Santa Catalina, que va ser desguassat fins al seu nivell 270, amb l'objectiu de reprendre les explotacions, però els preus internacionals de la plata van fer que la companyia que va emprendre el projecte, Minerals Mercader, desistís del mateix. Avui, Hiendelaencina manté poc més de 100 habitants. Ara, de la mà del turisme i la recuperació del patrimoni industrial miner, el poble vol, si no renéixer, si, almenys, mantenir-se.

ruta dels miradors 04