Facebook i altres empreses que presten serveis d'allotjament de dades a internet poden ser obligades a suprimir comentaris idèntics o similars a altres de declarats il·legals anteriorment, segons una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) publicada aquest dijous.

La cort amb seu a Luxemburg especifica que el Dret de la UE no s'oposa al fet que un prestador de serveis d'allotjament de dades com aquesta xarxa social hagi d'eliminar tals continguts ni que la retirada es produeixi a escala mundial.

El TJUE es va pronunciar en aquest sentit després que la diputada del Parlament austríac d'Els Verds i portaveu federal d'aquest partit fins al 2017, Eva Glawischnig-Piesczek, demandés Facebook davant dels tribunals del seu país.

La política va sol·licitar que s'ordenés a la xarxa social suprimir un comentari publicat per un usuari que atemptava contra el seu honor, així com al·legacions idèntiques o de contingut similar.

En concret, l'usuari de Facebook havia compartit a la seva pàgina personal un article d'una publicació austríaca, que apareixia acompanyat per una fotografia de Glawischnig-Piesczek.

A més, en relació amb l'article, l'usuari de Facebook va publicar un comentari redactat en termes que els tribunals austríacs van declarar contraris a l'honor de la política, ofensius i difamatoris, segons va assenyalar el TJUE. Qualsevol usuari de Facebook podia, així mateix, consultar aquesta ressenya.

Davant d'aquesta situació, la justícia austríaca va demanar a la cort de Luxemburg d'interpretar la Directiva sobre el comerç electrònic. Aquesta diu que un prestador de serveis d'allotjament de dades com Facebook no és responsable de la informació emmagatzemada quan no té coneixement del seu caràcter il·lícit o quan actua amb promptitud per retirar-la quan l'adquireix.

Tanmateix, aquesta exempció no afecta la possibilitat que s'exigeixi a l'empresa posar fi a una infracció o impedir-la, fins i tot suprimint les dades il·lícites o impedint l'accés a elles. El que sí que prohibeix la Directiva és imposar a aquestes empreses l'obligació general de supervisar les dades que emmagatzemin.

Mitjançant la seva sentència d'avui, el tribunal europeu assenyala que la Directiva no s'oposa al fet que un tribunal d'un estat membre pugui obligar companyies com Facebook a suprimir o bloquejar l'accés a les dades que emmagatzemi el contingut de les que sigui "idèntic" al d'una informació declarada il·lícita anteriorment.

També a eliminar o bloquejar dades de contingut "similar" al d'una informació il·lícita, amb dues condicions.

D'una banda, que la supervisió i la recerca es limitin a dades que transmetin "un missatge el contingut del qual romangui essencialment inalterat respecte al qual va donar lloc a la declaració d'il·licitud".

D'altra banda, que les diferències en la formulació de l'esmentat contingut similar al de la informació declarada il·lícita anteriorment no puguin obligar Facebook a realitzar una apreciació autònoma d'aquest contingut, mitjançant per exemple una recerca automatitzada.

Finalment, el tribunal de Luxemburg afirma que la llei europea no s'oposa que es pugui obligar empreses com Facebook a suprimir o bloquejar les dades a què es refereixi la mesura cautelar acordada "a nivell mundial", en el marc del Dret internacional pertinent.