Amb una producció anual d'hidrogen verd el 2030 d'unes 30.000 tones, Catalunya queda lluny del grup en cap de comunitats autònomes productores d'aquest combustible. No és, a més, l'únic àmbit energètic en el qual Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona estan endarrerides. La mateixa UE advertia fa mesos el Govern sobre aquest particular. Ara, des de la Generalitat, es vol recuperar terreny en àmbits com el del biogàs, però el cert és que els dubtes existeixen.

EuropaPress 4162541 tmb rebut primer bus hidrogeno proveera planta iberdrola zona franca
 

Estudi de Enagás

Quant a l'hidrogen, el més inquietant es deriva d'un recent estudi de Enagás segons el qual la regió espanyola que liderarà el 2030 la producció d'hidrogen verd serà Aragó, que tindrà capacitat per produir 280.000 tones anuals. Són dades de 2023 i són, a més, rellevants: Enagás és l'operador únic del sistema gasista espanyol. Segons les seves dades, les 280.000 tones que podria arribar a produir Aragó si tots els projectes previstos d'aquí a 2030 es concreten suposarien el 10% del total nacional.

Altres territoris

Per davant de Catalunya figuren també Andalusia (Huelva i Cadis), Castella La Mancha (Puertollano i Albacete), Castella i Lleó (Zamora) i la Comunitat Valenciana (Castelló) amb produccions previstes d'entre 100.000 i 250.000 tones. Com a hidrogen verd s'entén el que es produeix a partir de fonts d'energia renovable, com l'energia solar o eòlica. En la resta d'Europa, també es considera sostenible l'hidrogen rosa, produït a partir de fonts d'energia allà considerades sostenibles (i aquí no) com l'energia nuclear. La gran pregunta, per tant és si existeix una alternativa per als GW que deixaran de produir-se aquí quan, si res no canvia, totes les nuclears tanquin el 2035. Des d'Econuclears, donen per fet que aquesta potència se substituirà amb centrals de gas. S'ubicaran a Catalunya?