Potser, la pròxima generació de robots serà sense cables, bateries o motors sorollosos. Possiblement, ni tan sols necessiten aire o calor.
Músculs de llum: la revolució de la robòtica del futur
Una recent investigació, publicada a la revista científica Small, ens hauria mostrat com uns músculs artificials poden multiplicar per tres la capacitat de moviment dels actuals actuadors fotònics. El treball, en el qual han col·laborat científics de l'Institut d'Investigació de Tecnologia Química de Corea, de la Universitat Nacional de Pusan i de la Universitat de Texas A&M, ha aconseguit tota una gesta: crear músculs fabricats amb elastòmers de cristall líquid, que s'activen amb la llum i funcionen sota l'aigua.
La clau d'aquests músculs rau en la seva estructura, que està dissenyada amb materials que es contreuen i expandeixen en funció de la longitud d'ona de la llum que reben. Els músculs artificials responen a la llum ultraviolada ja la llum visible i, a més, són capaços de memoritzar la seva forma deformada durant un temps sense necessitat d'energia constant, com si tinguessin un sistema de bloqueig incorporat.

Els primers prototips, amb forma de molles lineals i anulars, s'han integrat a robots tous, que són capaços d'agafar i deixar anar objectes o de desplaçar-se per conductes. I tot això sense necessitat de cables o bateries. Tanmateix, això no és el més impressionant de l'estudi. Els investigadors asseguren que els músculs no només funcionen bé, sinó que ho fan millor que els naturals. Sí, aquests que tu i jo tenim al cos.
Tan espectacular és el seu rendiment, tal com s'assegura en el mitjà EurekAlert, que els científics asseguren que la capacitat de feina dels músculs artificials duplica la del múscul d'un mamífer i que la seva deformació triplica la d'altres actuadors fotònics que ja existeixen. A més, sembla que el seu rendiment, després de més de cent cicles d'activació a través de la llum, no presenta cap mena de fatiga aparent.
L'equip té previst començar a comercialitzar aquests músculs a partir de 2030, data en la qual s'estaria obrint un camp nou per als robots tous en entorns complexos. Parlem que serien útils tant en inspeccions submarines, com en biomedicina o manteniment industrial. La llum, present a qualsevol racó del cosmos, ens demostra que és capaç de moure alguna cosa més que partícules: també serveix per moure músculs, sense soroll, cables i sota l'aigua.