La fàbrica de paper que Ence manté a Pontevedra continuarà amb les seves activitats industrials fins i tot, com a mínim 2073. Així ho ha decidit aquesta setmana la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, que ha estimat els recursos que Ence i altres organismes van plantejar contra l'anul·lació de la pròrroga que, 2016, el Govern que presidia Mariano Rajoy va concedir a l'empresa perquè continués ocupant la franja de domini públic marítim en la qual s'ubica la planta, inaugurada el 1963 i que avui dona feina directa a unes 800 persones en una ciutat, Pontevedra, que no passa de 85.000 habitants.

ence
 

 

Per què es va anul·lar la pròrroga?

Amb aquesta decisió, el Suprem invalida tres sentències prèvies de l'Audiència Nacional que anul·laven la pròrroga concedida durant els anys de govern de Rajoy i donaven la raó a l'Ajuntament de Pontevedra, Greenpeace i a l'autodenominada Associació Pola Defensa dona Ria.

En les sentències citades, el tribunal argumentava que era necessari que es justifiqués que les instal·lacions per a les quals s'havia acordat la pròrroga no podien tenir cap altra ubicació i assenyalava també que, segons proves pericials; encara que l'aigua dolça és, en un determinat volum, recurs necessari i imprescindible per al procés productiu de les plantes de pasta de paper i és necessari també la presència d'espais hídrics per realitzar vessats, no hi ha res que indiqui que siguin fàbriques que s'hagin d'ubicar en espais com el que ocupa Ence Pontevedra, un requisit que exigeix la Llei de Costes de 1988 per autoritzar pròrrogues com la concedida. L'empresa, el 2014, va tancar a Huelva una fàbrica i 2.500 persones van perdre la seva feina. Des de l'empresa, es va argumentar que la normativa sobre renovables va disparar els costos d'una planta que, a més, era lluny de territoris amb masses forestals capaces de cobrir la seva demanda.

Per què s'autoritza ara?

Des del Suprem, s'entén que les concessions anteriors a Llei de Costes de 1988 (la fàbrica es va inaugurar als anys seixanta) es poden prorrogar si, com és el cas, existeixen informes d'impacte ambiental favorables i encara que no es demostri que la ubicació en terrenys de domini públic marítim és imprescindible. Des de la Xunta de Galícia es valora positivament la continuïtat d'un planta que es considera clau per al futur de la zona i que, a més, funciona en més d'un 80% amb energies renovables ja que, a més de paper, Ence produeix energia amb biomassa forestal a les seves centrals de Huelva, Puertollano, Mèrida, Ciudad Real i Lucena.