Mentre que a Espanya (i només a mig gas) l'única mina de carbó subterrània que funciona és el pou Nicolasa de Mieres (explotat per l'empresa pública Hunosa), al Regne Unit es preparen per tornar a explotar el seu carbó. Serà, en concret, nou anys després de què Kellingley, l'últim pou vertical que funcionava al Regne Unit segellés per sempre la seva canya. Serà a Cúmbria, on les últimes mines van tancar a mitjans dels 80. Allà, a Whitehaven, el carbó del subsol tornarà a explotar-se gràcies a un projecte que va començar a dissenyar el 2014 l'enginyer Mark Kirkbride i a què el govern britànic va donar via lliure a finals de 2022. Els ecologistes, tanmateix, el qüestionen.

skynews west cumbria mining 5241954

 

Woodhouse Colliery

Woodhouse Colliery, que així es dirà l'explotació, espera extreure i processar 2,5 milions de tones de carbó a l'any quan, d'aquí a un lustre, assoleixi la producció màxima prevista. La mina ocuparà 500 persones, generarà 1600 llocs de treball indirectes, aportarà 2.000 milions d'euros al PIB britànic i el carbó que s'extregui d'ella es destinarà a usos siderúrgics. La previsió és que la Woodhouse Colliery i l'empresa que l'explotarà, West Cumbria Mining, funcionin durant mig segle i les tasques assoleixin una profunditat màxima de 500 metres. El disseny de l'explotació, respectuós amb l'entorn, contempla estructures que cobriran completament les zones de procés de carbó i una galeria subterrània que connectarà la mina amb estació ferroviària de mercaderies de Mirehouse. Sota terra, s'utilitzaran rozadoras i cintes transportadores que traslladaran el carbó a la superfície sense generar pols, soroll o impactes visuals negatius. Michael Gove, Secretari d'Estat d'Igualtat Habitatge i Comunitats, va informar aquest 7 de desembre del vistiplau definitiu del Govern i va animar els promotors a encarar la següent etapa del projecte perquè la que ja es considera la mina més moderna del món comenci a generar ocupació i riquesa. A la Gran Bretanya, en concret a la vila|vil·la gal·lesa d'Aberpergwm, funciona una altra mina, aquesta a cel obert que produeix 2 milions de tones a l'any i ocupa gairebé 200 persones.

Oposició

La nova mina s'ha dissenyat per proveir de carbó la indústria britànica de l'acer, però l'associació Friends of the Earth argumenta que tal objectiu manca de sentit ja que, des del Govern, s'ha plantejat que el 2035 l'acer es produeixi a la Gran Bretanya amb forns d'arc elèctric, que no necessiten de carbó, en lloc d'amb forns alts. "La dada obre un enorme buit en els arguments del Govern per donar suport a la mina de Cúmbria", explica Tony Bosworth, portaveu de l'entitat. Des del Partit Conservador (Conservatives), són clars: "els arguments econòmics a favor de la mina són tan sòlids com sempre perquè es crearan 500 llocs de treball i el carbó no es destinarà només a la indústria siderúrgica britànica, sinó a tota la indústria siderúrgica mundial, perquè el carbó que es produirà és de qualitat i competitiu". Els promotors del projecte segueixen el seu i, amb tots els permisos en regla, han iniciat ja els treballs previs i planegen començar ja amb les obres de les principals instal·lacions durant aquest 2024.