Arribat cert punt de la nostra infantesa, tots vam aprendre el que era el nombre π, que representava i que el seu valor aproximat era de 3,1416. Però també se'ns va ensenyar que no es tractava d'un nombre exacte sinó d'una xifra els decimals de la qual són infinits i que cada cert temps diversos matemàtics dedicaven part del seu temps en el càlcul cada vegada major d'aquests decimals.

Avui, 14 de març, se celebra el Dia de π a causa que en la versió nord-americana de notació de les dates, el 14 de març s'escriu com 3/14, una expressió que recorda a la versió més simplificada del nombre π (3,14). A més, els matemàtics afegeixen un moment encara més exacte per recordar la xifra i es fixen en la 1.59 de la tarda com a aproximació encara major del nombre (3,14159).

Se celebra el Dia de π a causa que en la versió nord-americana de notació de les dates, el 14 de març s'escriu com 3/14, una expressió que recorda a la versió més simplificada del nombre π (3,14)

I en una data tan assenyalada per als matemàtics i curiosos del nombre π, Google ha comunicat a través del seu blog que la japonesa Emma Haruka Iwao ha polvoritzat el rècord mundial de càlcul del nombre existent fins ara en aconseguir la increïble fita d'obtenir gairebé 32 bilions de dígits. En concret, 31.415.926.535.897, que no deixa de ser una picada d'ull a les primeres catorze xifres de l'enigmàtic nombre.

El càlcul més gran obtingut fins a l'actualitat l'havien aconseguit uns altres dos científics nipons, Yasumasa Kanada i Daisuke Takahashi, que s'havien quedat en la gens menyspreable xifra de 22 bilions de dígits, nou menys que els de la seva compatriota femenina.

Emma Haruka Iwao admet haver començat a fascinar-se amb π als 12 anys, quan es va descarregar al seu ordinador un programa de software sobre el nombre Pi. Aleshores, Kanada i Takahashi ja tenien la millor marca mundial i uns quants anys més tard, el mateix Doctor Takahashi va acabar sent professor d'Haruka Iwao.

"Quan li vaig dir que anava a començar aquest projecte, ell va decidir compartir els seus consells i algunes estratègies tècniques amb mi", ha revelat la nova recordwoman mundial.

Per al càlcul dels gairebé 32 bilions de dígits de π, la matemàtica japonesa va utilitzar una aplicació anomenada y-cruncher i 25 màquines virtuals de Google. "El repte més gran amb Pi és que requereix molt emmagatzemament i memòria de càlcul, uns 170 terabytes", ha comentat Haruka Iwao.

Per fer-nos una idea de quant en suposen 170 terabytes, en ells es podrien allotjar uns 60.000 episodis de la sèrie Los Simpson en alta definició

Per fer-nos una idea de quant en suposen 170 terabytes, en ells es podrien allotjar uns 60.000 episodis de la sèrie Los Simpson en alta definició. Però és que a més d'aquests 170 teras i les 25 màquines virtuals de Google, el càlcul que ha polvoritzat de llarg l'antiga marca ha necessitat que el sistema ideat per la matemàtica nipona hagi estat treballant sense parar durant 121 dies, amb l'esperança que no s'ensorrés en cap moment durant aquest terç d'any perquè hauria portat al fracàs immediat el seu repte.

"Sóc molt afortunada que els titulars del que fins ara ha estat el rècord mundial fossin japonesos i que pogués relacionar-me durant el procés amb ells. Sóc realment feliç de ser una de les poques dones en tenir un rècord com aquest en el camp de la ciència computacional, i espero poder mostrar a més persones que desitgin treballar en aquesta indústria què és possible portar a cap", ha declarat Emma Haruka Iwao amb motiu de l'anunci en una jornada tan particular com el Dia del nombre π.