Tant en estudis tecnològics tradicionals com en els últimament bootcamps tan en voga o models educatius d'alt rendiment existeix una evident bretxa de gènere que, en molts casos, arriba a traduir-se en percentatges de 80 i 20 quant a distribució de l'alumnat per gèneres. Des de Barcelona, l'escola CodeOp pretén combatre aquesta situació propiciada, expliquen ells mateixos, per un fet al seu entendre incontrovertible: "la majoria de les escoles de programació estan fundades i dirigides per homes cis i, per tant, atreuen homes cis. Si s'observa la demografia dels estudiants, es veu que gairebé es reprodueix la disparitat de gènere que veiem avui dia al mercat professional tecnològic", explica Katrina Walker, la fundadora d'una escola fundada en Barcelona que ofereix campus presencials a la Ciutat Comtal i a Kuala Lumpur. Davant d'aquesta situació, el seu objectiu és convertir-se en quelcom diferent: una escola tecnològica internacional especialitzada en cursos de formació tècnica per a dones, persones transgènere i no binàries.

CodeOp Katrina founder
 

Més de 1.200 estudiants

Des de 2018, CodeOp ha ajudat a més de 1200 estudiants de més de 70 països a començar una carrera laboral al sector tecnològic i col·labora alhora amb més de 150 socis de contractació a nivell local per assegurar llocs de treball a alumnes no homes que s'enfronten a barreres úniques per entrar en la indústria tecnològica.

Canvi cultural

CodeOp neix amb l'objectiu de canviar la cultura de la tecnologia. Per mitjà de la creació del que ells mateixos denominen "un espai segur d'aprenentatge" i mitjançant, també, "una formació rigorosa i el suport d'una comunitat tecnològica global de més de 21.000 persones", l'escola, expliquen els seus promotors, proporciona una experiència educativa integral que canvia el joc en la indústria tecnològica. A més de l'oferta de cursos presencials, online i semipresencials en diversos idiomes (espanyol, anglès, portuguès i català), l'empresa emergent fa que la seva oferta formativa s'adapti als horaris i la disponibilitat de dones, persones trans i persones no binàries de totes les edats i en totes les situacions. Durant aquest any, CodeOp vol obrir campus presencials a Madrid, Pamplona i Londres.

Bumble, Telefónica i el SEPE són entre els seus clients i col·laboradors

Més enllà de la seva perspectiva de gènere, CodeOp acredita la solidesa de la seva proposta amb col·laboracions amb Bumble, Telefónica i el SEPE. Juntament amb la popular app de cites Bumble, CodeOp va engegar el 2021 un programa de formació tècnica remunerat de sis mesos de durada orientat a mujeres+ amb ganes de fer el salt a la tecnologia. També es pot destacar un programa en curs desenvolupat per al Servei Públic d'Atur de Catalunya, destinat a la formació tècnica de dones aturades en zones rurals. Finalment, la plataforma Movistar+ de Telefónica també s'ha unit a CodeOp per crear un programa pilot perquè les famílies aprenguin diverses habilitats tecnològiques, com l'aprenentatge de codi bàsic o un trivial de la història de la informàtica a través del canal Living Apps.