Ens ho preguntem durant anteriors competicions nacionals i internacionals i, ara i durant el Mundial de Qatar, tornem a interrogar-nos sobre la mateixa qüestió: per descomptat que el VAR és un avenç tècnic però és un avenç esportiu? Hi ha opinions per a tots els gustos i, avui, volem recollir-ne algunes.

1303359000599816wjpg
 

Els àrbitres, a favor

Per a Núñez Manrique, col·legiat madrileny que va acumular cinc temporades a Primera durant els anys 90, el VAR permet als àrbitres guanyar en tranquil·litat, perquè saben que corregeix possibles errors. Víctor Esquinas Torres, col·legiat natural de Peñarroya-Pueblonuevo amb 15 temporades arbitrades en primera, el VAR és també un avenç, però fan falta encara millores, com la d'introduir obligatòriament càmeres ull de falcó per controlar millor gols fantasma. Rafael Guerrero Alonso, jutge de línia amb catorze anys d'experiència a Primera que es va fer cèlebre per aquella mítica frase de Rafa no me jodas que va pronunciar Mejuto González just abans d'haver d'expulsar un jugador i xiular penal en un Saragossa-Barcelona per indicació seva, considera que el Var és una eina excel·lent.

Entrenadors i jugadors, amb opinions dividides

Jugadors i entrenadors, víctimes o beneficiaris de l'invent, opinen de maneres diferents. Així, el tècnic basc José Luis Mendibilibar confessa que li desagrada perquè sembla que l'àrbitre que dirigeix de debò és el que és a la cabina i no el que es bat en el camp i jugadors com Thiago Alcántara també es posicionen en contra, perquè considera que mata la picardia, que és part del futbol. Mítics moments com la Mano de Dios de Maradona, no haurien estat possibles amb el VAR. A Luka Modric, el medi croat, tampoc no li agrada i l'athleticzale Dani García afirma que "s'està carregant el futbol". A Sergio Ramos, tanmateix, li agrada perquè creu que "és més just" i el càntabre Quique Setién el defineix com "una eina extraordinària". Simeone, el qüestionat tècnic atlètic, assegura que el VAR "és més just amb tots"

La tecnologia per sobre de l'esport

L'opinió més interessant, tanmateix, arriba des de fora del món futbolístic: Álex von Buchwald, expert equatorià en cultura organitzacional i innovació, creu que ubica la tecnologia per sobre de l'esport i que, amb aquest sistema està passant el mateix que succeeix en entorns laborals amb l'ús que fa dels indicadors que s'utilitzen per avaluar l'acompliment de les plantilles. Així, considera ell, de la mateixa manera que en moltes empreses s'utilitzen els indicadors de maneres poc imaginatives i l'únic que es mesura és l'assistència i la puntualitat, el VAR s'està utilitzant per buscar infraccions i no para millorar l'experiència de joc. El talent, conclou von Buchwald, és difícil de mesurar i, per a això, fan falta més persones i menys màquines.