La IA també contamina i una de les eines que l’utilitzen i genera un impacte més gran al medi és ChatGPT. Un recent estudi quantifica en mig litre d’aigua el cost de cada consulta que fem amb aquesta eina.

inteligencia artificial
 

Consum d'aigua

L'estudi és responsabilitat de la Universitat de Cornell. Per desenvolupar ChatGPT-3, assenyalen, es van consumir 700.000 litres d'aigua dolça neta, que és el mateix que es precisa per produir 320 Tesla Model 3. L'anàlisi, tanmateix, va més enllà: si ens fixem en una conversa tipus amb l'eina (que inclou entre 20 i 50 intervencions), es consumeix mig litre d'aigua. Cada dia, ChatGPT atén 13 milions de visitants, així que estem parlant d'un consum diari de 7,5 milions de litres. Sembla que ser usuari habitual de ChatGPT és més nociu per al medi ambient que gaudir de tant quan d’una banyera plena.

Altres impactes

Els sistemes d'IA generativa no existirien sense els grans centres d'arxivament de dades, que són una de les infraestructures més intensives en consum energètic que es coneixen. Les necessitats de refrigeració constant d'aquests equipaments expliquen la seva despesa energètica, però n'hi ha més: Hugging Face i la Carnegie Mellon University de Pittsburgh acaben de realitzar estudis d'impacte ambiental concrets referits a eines com a DALL-E, ChatGPT o Midjourney. ChatGPT, que empra 1,76 bilions de paràmetres genera en cada consulta que atén el mateix impacte que un cotxe amb motor de combustió circulant durant 6 km. En total, s'han testat fins a 88 eines i les de OpenAI són les que més energia consumeixen. Sortosament, hi ha qui ha decidit emprar el calor residual dels centres de dades per a generar energia, fet amb el que es redueix l’impacte.