Són 250, viuen de la música i, mitjançant una carta titulada Stop Devaluing Music (alguna cosa així com Dejad de devaluar la música) pretenen alertar la població –en principi a la nord-americana però, ateses les identitats dels signants, sembla que la cosa va més enllà- sobre el risc cert que per a la indústria musical pot arribar a suposar l'IA. Tots els signants formen part de l'Artist Rights Alliance i, entre ells, figuren artistes com Elvis Costello, Katy Perry, els Mumford&Sons, REM, Aerosmith, Luis Fonsi i fins i tot espanyols Manuel Carrasco i Llum Casal.

Intel·ligència Artificial Unsplash
 

L'exemple de Suno

La carta arriba després que l'aplicació Suno –que ja té tres versions- hagi sorprès a propis i estranys per la qualitat de la música que genera en molt pocs segons. Darrere d'aquesta qualitat inusitada, alerten els artistes signants, hi podria haver una mica més que enginyeria: a la base de dades que manipula figurarien obres protegides per drets d'autor. Com el salven? Més aviat el camuflen i és, a més, de la mateixa manera com es feia als antics simuladors esportius que no volien pagar drets a jugadors o clubs. Et demanaven els teus compradors de jugar amb el Athletic de Bilbao i amb Zubizarreta a la porteria? Ja que era senzill: incloïes en el joc en un equip anomenat Associació Bilbao amb un porter que es deia Zubizarreto i, llest. Ara, el que fan és una mica més elaborat: Suno no respon a prompts del tipus crea'm una cançó com les de Metallica perquè no figura res a la seva base de dades amb aquest nom, però, probablement, sí que hi hagi temes lleugerament modificats etiquetats amb un nom semblant.

Carta model
 

Objectiu

La carta es dirigeix tant als desenvolupadors d'IA com les plataformes i serveis de música digital. S'admet que l'IA, ben utilitzada, potencia la creativitat, però que si no s'utilitza de manera responsable la música pot deixar de ser una manera de guanyar-se la vida.