El Festival Llum BCN és una de les cites culturals més esperades i en la dotzena edició convertirà una vegada més el Poblenou de Barcelona en un museu a l'aire lliure i gratuït. En aquesta ocasió, Llum BCN comptarà amb el suport de Yamaha que, a més de ser el patrocinador principal, abandera el projecte lumínic Yamaha Light Meeting Point, realitzat pels alumnes del màster d'Arquitectura Efímera de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), seleccionats per la marca mitjançant un concurs de talent i supervisats per Saeta Estudi. 

Barbara Marshall, Amy Labastida, Elisa González-Aréchiga, Javiera González i Carolina Contreras formen aquest grup d'arquitectes i enginyeres, originàries de Mèxic i Xile, que han donat vida al projecte col·lectiu 'Velocitat i Control', nascut d'una anàlisi profunda de les sensacions que es generen a partir de la velocitat. Amb això, es vol provocar una experiència d'adrenalina, barreja d'emoció, plaer i energia. La interacció amb la persona usuària es produeix sota un efecte de miralls reflectors confrontats (amb un efecte espia no totalment opac) que genera la il·lusió d'un túnel infinit de llum mitjançant una superposició de grans anelles. 

Foto WORKSHOP PROYECTO YAMAHA LLUM BCN 3 (002) (1)
El workshop del projecte

Per fer-ho, s'han realitzat una seqüència de cercles amb una il·luminació led programada i limitada per dos grans miralls circulars que encara augmenta més la sensació de fugida. En aquest vertiginós túnel visual queden emmarcades dues motocicletes Yamaha que les persones visitants podran utilitzar per travessar virtualment aquesta estructura de fugida i  incorporar la seva pròpia imatge a l'experiència visual. És com un joc entre la ciencia-ficció — evocació llunyana de la cursa de motos de Tron— i la nostàlgia de les atraccions de sempre.  La instal·lació és accessible a tot el seu perímetre, amb un flux multidireccional.

Yamaha dona suport així als artistes emergents com a part de la seva política de RSC, en relació estreta amb l'àmbit cultural i educatiu de la ciutat. Aquest projecte estarà situat als  jardins de Ca l’Aranyó – C. Ciutat de Granada, 150, sumant-se a la resta de les instal·lacions que es mostraran al públic i que formen part del festival. 

Segons Víctor González, director general de Yamaha Motor España “per nosaltres és un honor estar vinculats, a través del nostre patrocini principal, a un dels festivals d'arts lumíniques i digitals més importants d'Europa. Llum BCN congrega dos entorns essencials per a Yamaha: la innovació tecnològica i el disseny, tots dos atributs intrínsecs a la nostra essència empresarial. A més, ens dona l'oportunitat de reconfirmar la nostra relació emocional amb Barcelona, una ciutat motard per excel·lència, donant suport a un projecte que no només fa compatible l'educació amb la cultura, sinó que a més s'erigeix en una atracció turística de primer ordre”. 

YAMAHA 1
 

Sobre Llum BCN

Llum BCN tindrà lloc del 3 al 5 de febrer i congregarà els creadors internacionals més brillants sumats als millors artistes locals en un dels intercanvis entre professionals de les arts lumíniques i digitals més importants d'Europa. Pel que fa als horaris, el Llum BCN 2023 romandrà en funcionament divendres i dissabte 3 i 4 de febrer de 18 h a 00 h, i diumenge 5 de febrer de 18 h a 23 h. Serà durant aquestes hores quan es podran visitar gratis els 17 espais il·luminats arreu de Poblenou i el 22@, on es despleguen els diferents espectacles i combinacions de colors.

Segons l'organització, durant les 3 nits i les 14 hores de llum, que esperen rebre al voltant de 200.000 espectadors, els “nous llenguatges, noves narratives transformen els espais urbans de Poblenou”, mentre que “innovació, creativitat i tecnologia eixamplen els límits dels nostres sentits”, tot sumant-hi el talent de les escoles d'art, disseny, il·luminació, arquitectura i escenografia d'arreu de Barcelona. També hi haurà un cop més l'Off Llum BCN 2023, on hi haurà les creacions d'artistes emergents del panorama nacional i internacional.