Hi ha diversos animals, com les cuques de llum, els fongs o alguns peixos, que tenen bioluminescència. Es tracta de la capacitat d’un organisme de produir llum pròpia a través de reaccions químiques que es produeixen dins el seu cos. En l’antiguitat aquestes espècies ja s’havien fet servir per il·luminar la foscor de la nit i ara, el poble francès de Rambouillet, una petita vila a uns cinquanta quilòmetres de París, vol tornar a fer servir aquesta energia totalment sostenible per enlluernar els carrers. 

 

Com funciona?

En aquest cas, el sistema que han ideat no posa en perill cap animal, sinó que ho fan amb bacteris. En concret, els emmagatzemen dins uns tubs plens d'aigua salada que funcionen com aquaris transformats en fanals. Allà s’afegeix una barreja de nutrients i es bomba aire a través de l'aigua per proporcionar oxigen. Així, els bacteris es tornen luminescents i il·luminen amb un color blavós el carrer. L’únic cost d’aquesta energia són els aliments que consumeixen els bacteris i, a més, és totalment sostenible. 

I què s’ha de fer si es volen apagar els llums? Doncs simplement tallar l’aire del tub. Aleshores, el bacteri queda en un estat anaeròbic on no produeix bioluminescència i, per tant, el fanal s’apaga. 

bio 1
Els fanals desenvolupats per biol

L’empresa encarregada de desenvolupar aquest projecte,Glowee, assegura que la bioluminescència produïda per bacteris podria convertir-se en una forma sostenible i eficient d’il·luminar les nostres vides. En aquest cas, la brillantor blava turquesa prové d'un bacteri marí recol·lectat a la costa de França anomenada Aliivibrio fischeri. La companyia desenvolupa una matèria primera líquida, infinitament renovable, feta de microorganismes bioluminescents i els cultiva en aquaris d'aigua salada abans d'envasar-los als tubs. El procés de fabricació consumeix menys aigua que la fabricació de llums LED i allibera menys CO2, mentre que el líquid també és biodegradable.

bio 3
La matèria prima dels bacteris al laboratori / Glowee

Rambouillet vol convertir la ciutat en “un laboratori de bioluminescència a gran escala”. “Volem crear un ambient que respecti millor els ciutadans, el medi ambient i la biodiversitat i imposar aquesta nova filosofia de la llum com una alternativa real. Si el prototip realment funciona, podem implementar-lo a gran escala i substituir els sistemes d'il·luminació actuals", assegura l’empresa.