El 62,6% dels jutges i magistrats destinats a Catalunya han decidit secundar la vaga convocada per aquest dimarts per les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals en reclamació de més i millors recursos humans i materials i una major independència professional.

Dels 719 jutges i magistrats que treballen a Catalunya, un total de 450 havien comunicat, abans de les 13.30 hores que farien vaga a la Presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De moment, no se sap el seguiment que ha tingut la vaga de fiscals.

La vaga està promoguda per les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals: l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals.

"Reivindicacions que entenem absolutament fonamentades i que volem que les persones que avui s'han trobat en els òrgans on avui no celebraven judicis que entenguin per què estem aquí", ha dit la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso. "Demanem una nova organització judicial, una nova planta judicial, que ens permeti resoldre tots els assumptes que tenim sense haver de fer esperar la gent", ha insistit Caso en una compareixença aquest migdia.

La reivindicació passa per un increment de mitjans, però també per la independència judicial que ha quedat en suspens davant els nomenaments a dit de les estructures tant del Consell General del Poder Judicial, Tribunal Suprem com de la Fiscalia General de l'Estat. Volen, en aquest sentit, una justícia més independent i de més qualitat, una justícia on "els poders s'autolimitin i no es fagocitin, com fins ara".

Els fiscals, per la seva banda, reclamen la derogació del sistema de terminis màxim d'instrucció, la paralització de la implantació de la justícia digital, l'atribució a la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals, la fixació de les càrregues de treball i la independència del ministeri fiscal i la seva autonomia pressupostària.

El 16 de juny del 2017 les quatre associacions judicials van subscriure un manifest amb "14 propostes per a la millora de la Justícia" al qual es van adherir 120 juntes de jutges, més de 3.500 jutges individualment i les tres associacions de fiscals. Les propostes van des del reforç de la independència judicial a la modernització i digitalització efectiva de l'Administració de Justícia i la millora de les condicions professionals dels membres de la carrera judicial. També està pendent d'aprovació la Llei Orgànica sobre recuperació de permisos i vacances. Tampoc s'ha convocat la taula de retribucions que per llei ha de reunir-se cada cinc anys per tal de reclamar les millores salarials que permetin recuperar les retallades dels últims vuit anys. L'any 2010 es van reduir les retribucions molt per sobre de la funció pública, amb el pagament "irrisori" de guàrdies de jutges i fiscals.

Segons les associacions, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "ha fet cas omís a la proposta sobre nomenaments judicials, d'acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència" i segueix "sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, com li recorda la recent sentència de la Sala del Social de l'Audiència Nacional". Així, volen que es convoquin 300 places de jutge anuals en els propers quatre anys, per reduir la càrrega de treball, ja que Espanya té una de les taxes de litigiositat més altes d'Europa i una de les ràtios de jutge per habitant més baixes. Pel que fa a la independència judicial, volen que els jutges tornin a elegir 12 dels 20 membres del CGPJ per elecció directa, secreta i en llistes obertes.