La vacuna antiràbica serà obligatòria a Catalunya per a gossos, gats i fures i s’espera que el projecte de decret que està en tràmit d’informació pública fins al 19 de febrer pugui estar llest per entrar en vigor durant aquest any 2024. Així ho espera el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) després de la reunió que ha mantingut recentment amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En aquesta reunió amb el conseller David Mascort i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, el departament s’ha compromès a aprovar el decret en aquest any. A Catalunya, cap vacuna és obligatòria, malgrat que el CCVC recomana obligar per llei a vacunar contra la ràbia. Aquesta malaltia és mortal pels gossos i contagiosa per als éssers humans, per això a vacuna antiràbica ja és obligatòria en 14 de les 17 comunitats autònomes, per això els animals de companyia que hagin de viatjar fora de Catalunya s’han de vacunar. Cal recordar que a Catalunya hi ha més d'1,25 milions d’animals de companyia, més que menors de 14 anys, segons les dades del 2021 de l’Institut d’Estadística espanyol (INE). A més, Barcelona va batre durant el 2022 el rècord de gossos, 174.714, segons dades del CCVC.

Una reivindicació històrica

La vacunació contra la ràbia és una reivindicació històrica del Consell, en línia amb el repte global de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OMSA), l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i l'Aliança Mundial per al Control de la Ràbia (GARC) d’eliminar totes les morts de persones per ràbia transmesa a través d’una mossegada de gos. Un projecte anomenat “Units contra la Ràbia” per elaborar una estratègia comuna amb l'objectiu d'erradicar la ràbia l'any 2030.

La ràbia és una malaltia zoonòtica, és a dir, capaç de saltar de l'animal a l'ésser humà, i és causada per un virus que ataca el sistema nerviós central, causant una encefalitis altament letal. A Catalunya, Galícia i País Basc, la vacunació d'animals de companyia susceptibles de patir i transmetre la ràbia -gossos, gats i fures- no és obligatòria, ja que és un virus pràcticament inexistent, però la percepció de risc va canviar amb l'arribada de refugiats ucraïnesos a conseqüència de la guerra, amb les mascotes procedents d'Ucraïna, on aquesta malaltia és endèmica. La generalitat va anunciar en setembre de 2022 que treballava en un projecte de decret pel qual s’establiria la vacunació antiràbica obligatòria, però després de 16 mesos, el decret encara no és una realitat.

Ara, però, sembla que el compromís és ferm i el decret està en marxa. “Estem molt satisfets amb el resultat de la reunió; com a Consell, ens comprometem a fer seguiment del projecte de decret i posem a l’abast de la Generalitat la nostra estructura per facilitar-ne el desplegament”, explica Verònica Araunabeña, presidenta del CCVC. Els veterinaris també van aprofitar la reunió per posar a l’abast del Govern l’Arxiu d’Identificació dels Animals de Companyia (AIAC), que permetria recollir de forma fiable la situació sanitària real i l’estat epidemiològic de Catalunya, donat que actualment es desconeix quants animals estan vacunats.

El decret, en fase de participació ciutadana

El 19 de gener es va iniciar la fase 1 del projecte de decret pel qual s’estableix la vacunació antiràbica obligatòria i altres mesures sanitàries bàsiques per als animals de companyia. S’ha iniciat el procés de participació ciutadana per l’elaboració de la norma, regulat a l’article 69 de la Llei 19/2014, de 20 de desembre, que té com a objectiu que el projecte de Decret que finalment es tramiti i aprovi hagi tingut en compte totes les opinions, inquietuds i propostes que es formulin. La iniciativa té com a objectiu establir els supòsits en què la vacuna antiràbica serà obligatòria, els seus requisits, la manera d’administrar-la, així com les actuacions que han de dur a terme el col·lectiu veterinari clínic i personal col·laborador.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!