La majoria de víctimes del tràfic d’éssers humans que arriben a Catalunya acaben sent explotades sexualment, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. Per lluitar-hi, per poder desmuntar les organitzacions criminals que trafiquen internacionalment amb persones, sobretot dones joves, que arriben a casa nostra i que acaben en bordells exercint la prostitució per pagar els presumptes deutes que han generat amb la màfia que les ha portat fins aquí, els Mossos d’Esquadra han ampliat la seva Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans (UCTEH) amb més agents.

Les víctimes o bé tenen pànic a denunciar que són víctimes i que estan sota el control absolut d’una màfia o no tenen la possibilitat de fer-ho, per això, la policia ha decidit ampliar aquesta unitat central per revertir el funcionament i no esperar les denúncies, sinó sortir a buscar les víctimes on creuen que poden ser. Així ho ha explicat el cap de la unitat, el sergent Lluís Moreno, a les portes del Dia Internacional contra el Tràfic de Persones, el propvinent 30 de juliol.

Virar cap a la intel·ligència per combatre el tràfic de persones

Tot i que no només les víctimes acaben en pisos on s'exerceix la prostitució -el darrer any els Mossos han desmantellat una organització que explotava ciutadans de la Xina per conrear marihuana i ciutadans de Bangladesh per fer funcionar botigues, amb horaris criminals-, el 50% de les persones detectades per aquests fets acaben sent explotades sexualment.

WhatsApp Image 2022 07 27 at 15.57.37
El sergent Lluís Moreno, cap de l'UCTH dels Mossos d'Esquadra / GRS

Amb aquest reforç d’agents, els Mossos podran canviar la seva metodologia de treball i no investigar només quan tenen indicis policials per fer-ho o quan les víctimes ho posin en coneixement de la policia -un fet que no passa gairebé mai-, sinó que ara podran baixar a l’arena i anar a buscar les víctimes allà on poden ser. Tal com ha explicat el mateix sergent Moreno no és només entrar de manera discreta en aquests pisos, també reforçar tota la part d’intel·ligència operativa que permeti detectar aquests punts, amb la col·laboració d’Inspecció de Treball, amb testimonis, vigilància de l’entorn i també patrullant la xarxa. 

Moreno ha detallat que moltes d’aquestes màfies ofereixen els seus serveis fent-ne publicitat a pàgines d’internet, un fet que permet a la policia poder anar-se acostant al seu objectiu, identificant les zones i gairebé posant cara a les víctimes. Aquest gir en la manera d’investigar el tràfic de persones, en aquest cas, les dones explotades sexualment, s'alinea en la nova directiva de la Prefectura dels Mossos que és dotar totes les investigacions criminals de més intel·ligència per conèixer el fenomen i poder-lo atacar millor, anant canviant, a poc a poc, els mètodes d’investigació de força bruta per coneixement i intel·ligència.

Rebentar la xifra negra

Aquest canvi d’estratègia busca rebentar la xifra negra d’aquest tipus de delictes. “No tenim ni idea de quantes víctimes hi ha a Catalunya”, ha verbalitzat, taxatiu, el sergent en cap d’aquesta unitat central. La policia no té coneixement de totes les màfies que actuen a Catalunya, sobretot, per la falta de col·laboració, no voluntària, de les víctimes. Quan són captades al seu país ho fan amb falses promeses, unes idees que s’esvaeixen quan arriben aquí, on són obligades a treballar durant hores, sense cap mena de contracte ni seguretat laboral i sense retribució. 

UCTEH 002
Imatge d'arxiu d'una de les explotacions de la UCTEH / CME

Reben adoctrinament per no col·laborar amb la policia, assegurant que el paper de les autoritats, si els descobreixen, serà retornar-los al seu país, on seran repudiats i no podran retornar mai el deute que han contret amb la màfia que les va reclutar. Moltes de les persones que es detecta que poden ser víctimes d’aquests xarxes criminals elles mateixes no s’ho consideren. La situació que viuen als seus països és tan precària que tot i que aquí no tenen llibertat, potser viuen millor que allà, assegura el sergent, un fet que complica que puguin tenir la necessitat de denunciar o de col·laborar amb la policia.

Si es pot anar a buscar les víctimes allà on són, la majoria en pisos il·legals on s'exerceix la prostitució, i si es fa de manera empàtica i segura per les víctimes, es podrà anar més al fons de la problemàtica, rebaixant així aquesta xifra negra que fa impossible saber quina és l’actual situació de tràfic de persones a casa nostra. 

Explotacions en plantacions de marihuana

Més enllà de l’explotació sexual, els Mossos d’Esquadra d’aquesta unitat central treballen amb les altres finalitats que tenen aquestes màfies. Les altres dues que tenen més representació, segons els casos investigats, és l’explotació laboral i l’explotació per a la comissió de delictes

L’any passat la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans (UCTEH) va desmantellar una organització criminal que explotava ciutadans de Bengladesh per tal de treballar durant hores i sense retribució en botigues d’alimentació en diversos municipis de la demarcació de Barcelona. En una altra operació, també es va desmantellar una organització que tenia sota el seu control a persones de nacionalitat xinesa que es dedicaven, tancades en naus industrials de l’àrea metropolitana de Barcelona, a la producció de marihuana.

A les plantacions els Mossos tenen la por de que alguns dels jardiners, que a ulls de la investigació podrien ser autors d’un delicte contra la salut pública, siguin víctimes dels entramats criminals, que els tenen esclavitzats. Fins a la data només s’ha detectat el cas d’aquesta màfia xinesa, però des d’aquesta unitat central s’assessora a les unitats d’investigació territorial per si es detecten casos sospitosos de tràfic de persones.

Sense coneixement de tràfic d’òrgans

Els Mossos no tenen coneixement que a Catalunya hi hagi tràfic de persones relacionats amb el tràfic d’òrgans, que és una altra de les finalitats que pot tenir aquest tipus de delictes. Però el sergent ho torna a deixar clar. Una cosa és que la policia en tingui coneixement i l’altra és que no passi.