El Tribunal de Justícia de la UE ha dictaminat aquest dimecres que només es pot etiquetar com a llet, formatge o nata aquells productes lactis d'origen animal i no succedanis purament vegetals com poden ser la llet de soja o aliments a base de tofu.

El Tribunal, amb seu a Luxemburg, afirma en la seva sentència que aquestes denominacions "no poden ser utilitzades legalment per designar un producte purament vegetal", encara quan l'etiquetatge es completi amb "mencions explicatives o descriptives" que indiquin l'origen vegetal de què es tracta.

Competència deslleial

La decisió respon al cas d'una empresa alemanya que comercialitza i distribueix aliments vegetarians i vegans sota la marca 'TofuTown', inclosos productes com a "mantega de tofu", "formatge vegetal", "veggie-cheese" o cream", i que ha estat denunciada per publicitat enganyosa per una associació que persegueix la competència deslleial.

La firma 'bio' afirma que els hàbits de consum han evolucionat i el consumidor comprèn les característiques dels seus productes, en els quals no apareix de manera aïllada la definició làctia, sinó que s'acompanya de termes que fan al·lusió a l'origen vegetal del producte.

Tanmateix, el Tribunal europeu ha conclòs que l'ús de mencions descriptives o explicatives "no pot impedir amb certesa qualsevol risc de confusió" per part del client final.

Sense excepcions

La normativa comunitària preveu un llistat d'excepcions per a productes la naturalesa exacta dels quals es conegui "clarament" per ser d'utilització tradicional o quan la denominació s'utilitzi per descriure una qualitat característica del producte. Tot i així, la decisió del TUE deixa clar que ni la soja ni el tofu no apareixen en la relació d'excepcions previstes pels Estats membres.

Les normes europees sobre comercialització i publicitat reserven en "exclusiva" l'ús de la denominació 'llet' al producte d'origen animal i altres apel·lacions com a 'nata', 'chantilly', 'mantega' o 'iogurt' "únicament als productes lactis".