La localitat val·lisoletana de Tordesillas celebrarà aquest dimarts, 13 de setembre, el primer "Toro de la Peña" de la seva història, festeig que substituirà el polèmic "Toro de la Vega" i que impedirà que el toro protagonista d'aquest any, Pelado, mori abatut per cops de llança.

El decret-llei de la Junta que prohibeix la mort en públic de bestiar en espectacles taurins tradicionals ha marcat un abans i un després a Tordesillas, on és encara una incògnita com es desenvoluparà demà aquest primer festeig del qual sortirà amb vida Pelado i que, en principi, consistirà en un encierro.

L'alcalde de Tordesillas, el socialista José Antonio González Poncela, recorda que no hi ha cap novetat respecte del que ja ha estat anunciat i es mostra optimista. "Segur que tot surt bé", explica, amb referència que el festeig començarà a les 11.00 hores i es preveu que culmini hora i mitja més tard, quan els bous condueixin de nou Pelado, una vegada conclos l'encierro, fins als corrals.

Supressió de la mort amb llances

El brau, com mana la tradició i després del tret de coets, serà deixat anar des d'un calaix situat al costat de la Plaça Major i iniciarà llavors un encierro que el conduirà fins a La Vega, amb la particularitat que per primera vegada no podrà ser abatut en aquest últim escenari per llancers a cavall i a peu en pugna per donar-li mort abans que abandoni els límits de la pineda.

En plenes festes de La Virgen de la Peña, Tordesillas viurà una tensa jornada que seguiran molt de prop multitud de mitjans de comunicació i sobretot un important contingent d'efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Local amb l'objectiu de garantir, d'una banda, el normal desenvolupament de l'espectacle i, per un altre, d'evitar enfrontaments entre antitaurins i veïns de la vila.

El Toro de la Vega va ser declarat d'Interès Turístic en 1980. La Junta de Castella i Lleó el va protegir com a Espectacle Taurí Tradicional el 1999 i, el 2002, va reforçar la seva protecció en considerar-ho d'Interès Turístic Regional, si bé el passat dia 19 de maig, amb motiu de la polèmica suscitada amb la celebració, el Govern regional va aprovar un decret-llei que prohibeix la mort en públic de bestiar en espectacles taurins tradicionals.