El Ple del Tribunal Constitucional ha avalat que els menors "amb prou maduresa" i que "es trobin en una situació estable de transsexualitat" puguin sol·licitar el seu canvi de gènere al Registre Civil, sense esperar a complir els 18 anys.

El tribunal de garanties considera inconstitucional l'article 1.1 de la Llei Reguladora de la Rectificació de la Menció Relativa al Sexe de les Persones que impedeix als menors i als seus progenitors d'instar la modificació de la referència al sexe al Registre.

Però -precisa- només avala el canvi de gènere al Registre en els casos que afectin aquells menors amb "prou maduresa" i que es trobin en una "situació estable de transsexualitat", que era justament el dubte que li havia traslladat el Suprem, partidari de permetre el canvi registral en aquestes circumstàncies.

Els magistrats resolen així la qüestió de constitucionalitat que el Tribunal Suprem va plantejar el març de 2016 quan examinava la demanda interposada per un nen transsexual de Benasc (Osca) per modificar al Registre Civil la referència al seu sexe sense el condicionant legal d'haver d'esperar a complir 18 anys.

Llavors, el Ple de la Sala Civil de l'Alt Tribunal va argumentar que tenia "seriosos dubtes" sobre la restricció legal perquè entenia que els menors són també titulars dels drets que reconeix la referida llei quan tenen prou maduresa" i realitzen una "petició seriosa" per trobar-se en una situació estable de transsexualitat.

Ara el TC aprecia que la restricció legal als menors sota aquestes circumstàncies representa un grau de satisfacció més reduït de l'interès superior del menor d'edat perseguit pel legislador i, per això, aprecia la vulneració del principi de desenvolupament de la personalitat i del dret a la intimitat.

El cas de Patrick:

La decisió del Constitucional permetrà de moment desbloquejar el cas de Patrick, que va néixer amb òrgans sexuals femenins i va ser inscrit com a dona al Registre de Benasc, però el seu desenvolupament posterior aviat va demostrar una realitat ben diferent.

Els seus pares van sol·licitar prèviament al Registre Civil una modificació perquè el jove, de 13 anys, passés a ser identificat a efectes legals com una persona de sexe masculí i de nom Patrick, però la seva petició va ser denegada per totes les instàncies judicials, que es van remetre a la llei en qüestió.

La mare de l'adolescent, Natalia Aventín, va explicar a Efe en el moment de presentar el seu recurs davant del Suprem que l'actual legislació espanyola "discrimina" a les persones transsexuals en no facilitar un procés dirigit a "normalitzar" a nivell jurídic una situació socialment acceptada.

Aventín va assegurar que la llei és "discriminatòria" ja que no només impedeix als menors instar la referència al seu sexe sinó que exigeix als adults informes psicològics i dos anys previs de tractament.

Segons la mare del menor, aquest text legal és contrari a l'establert en diferents tractats internacionals i en resolucions del Consell d'Europa que critiquen la discriminació generalitzada que pateixen els transsexuals a Europa i insta als Estats membres a modificar les seves lleis per afavorir la seva integració social.