El Tribunal Suprem està revisant per segon cop la sentència del cas de l'hotel del Palau. És la peça petita del cas de l'espoli del Palau de la Música. Es va investigar a banda i es va jutjar fa 2 anys. La sentència va condemnar Fèlix Millet i Jordi Montull a un any de presó. No hi han entrat perquè no tenen antecedents. L'excúpula d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, que en aquell moment va iniciar els tràmits per construir un hotel de luxe al costat del Palau de la Música, va quedar absolta. Un cop més Millet i Montull van fer servir els seus contactes per garantir que el projecte tirés endavant i van negociar el canvi de titularitat dels terrenys per poder fer les obres. Finalment, però, l'hotel no es va fer. Quan va saltar a la llum pública tot l'espoli l'any 2009, els veïns de la zona van portar el cas a la Fiscalia. 

Però el cas va anar a judici, i Millet i Montull els van condemnar a un any de presó per tràfic d'influències. La cúpula de l'Ajuntament de Barcelona també va seure al banc dels acusats. L'ex regidor d'urbanisme Ramon Garcia-Bragado (PSC), l'ex gerent de l'àrea, Ramon Massagué, l'ex director jurídic Enric Lambies i l'arquitecte Carles Diaz, van quedar absolts. Estaven acusats d'estar al cas de tots els moviments de Millet, Montull i l'empresari hoteler Manuel Valderrama que hauria pagat 900.000 euros per fer-se amb la titularitat d'uns terrenys, que eren públics i d'ús exclusiu per a serveis socials. La Fiscalia va mantenir en tot moment que L'ex regidor d'urbanisme sabia que havien fet un canvi de titularitat tot i que Garcia-Bragado ho va negar reiteradament. 

El tribunal de l'Audiència de Barcelona que va fer el judici va creure en la versió de l'ex regidor i el va absoldre a ell i a tot el seu equip. La sentència original només fa un petit toc d'atenció dient que va faltar "diligència" i va qualificar la seva actitud "d'imprudència greu". Però res més. 

La revisió que es fa avui podria canviar el sentit de la sentència pel que fa a la cúpula d'urbanisme. De l'absolució podria acabar en condemna,  i si el Suprem fa cas de les peticions originals de la Fiscalia podrien ser 4 anys de presó. Originàriament el Ministeri Públic havia demanat, també, 10 anys de presó per Fèlix Millet i Jordi Montull, i la condemna final els va rebaixar fins a només un any. 

Aquest dimecres totes les parts tornen a argumentar les seves peticions. Hi ha una vista al Tribunal Suprem on intervenen els advocats de tots els acusats i la Fiscalia. Després començarà la deliberació i no s'anunciarà la decisió ben bé fins d'aquí a 10 dies segons han explicat fonts de l'Alt Tribunal a El Nacional.

Segona revisió del Suprem

Aquest és el segon cop que el Tribunal Suprem revisa la sentència. El Fiscal Antoni Pelegrín recorre a l'Alt Tribunal perquè no veu ben motivada la sentència i perquè deixa impunes els ex responsables de l'àrea d'urbanisme de l'Ajuntament.  La primera vegada que es revisa, ara fa un any, el Suprem ordena a l'Audiència de Barcelona que repeteixi la resolució perquè hi havia un "error patent" dient que era irrellevant que la cúpula d'urbanisme no sabés que s'havia fet un canvi de titularitat dels terrenys. 

El Tribunal Suprem pica la cresta a l'Audiència de Barcelona perquè en la sentència dóna més credibilitat als testimonis i als acusats que a la documentació. 

En aquella mateixa revisió, el Tribunal Suprem va rebutjar el recurs dels advocats de Millet i Montull que, a part de l'any de presó, els van condemnar a tornar els 900.000 euros, que van cobrar de l'empresari hoteler, i a pagar una multa de 3'6 milions d'euros.  

Però l'Audiència de Barcelona torna a absoldre en la segona sentència a l'ex cúpula de l'Ajuntament perquè considera que els màxims responsables són Millet i Montull, que van pretendre influir en els responsables municipals amb insistència i persistència. I no donava valor als arguments de la Fiscalia sobre el fet que Garcia-Bragado ocultés el conveni inicial on constaven les compensacions econòmiques de l'operació. L'Audiència manté que Millet va ocultar a Garcia-Bragado els seus plans especulatius. 

La nova sentència no ha convençut el Ministeri Públic que ha tornat a traslladar el cas al Tribunal Suprem. 

Esperant el gran cas

Tot això és només el preàmbul. L'aperitiu del que serà el procés contra Fèlix Millet i Jordi Montull, que des que va esclatar el cas, el juliol del 2009, que va sacsejar l'opinió pública catalana i va fer desaparèixer de l'imaginari aquell "oasi català" són tranquil·lament a casa seva. 

El judici pel cas de l'hotel del Palau ja va ser estrafolari. Amb Millet trencant-se el fèmur just el primer dia i amb les becaines de Montull a la sala durant les conclusions de les parts. Tot el que fan els dos acusats surt fora del que és normal en processats. La seva actitud i tranquil·litat aparent fa del cas Palau, un cas encara més excepcional. L'última juguesca de Montull ha estat demanar anar a signar al jutjat que té al costat de casa per no haver d'anar fins a Barcelona. Però el jutge no li ho ha concedit. Millet sí que ha aconseguit anar a signar cada setmana a Granollers, al jutjat que li queda més a prop de la casa de l'Ametlla del Vallès on està reclòs.

En tots aquests anys Millet i Montull només han estat 15 dies a la presó. Va ser just pel cas de l'Hotel del Palau. Els van dur a can Brians, en una galeria amb presos poc conflictius, i d'allà Millet va sortir amb la tele sota el braç, tot i les recomanacions dels advocats que la regalés als presos. Però Millet, es va endur a casa la tele que havia comprat dins la presó per veure els partits del Barça. 

El judici del cas principal encara no té data. La instrucció fa mesos que està tancada. Millet i Montull estan acusats de desviar 26 milions d'euros del Palau de la Música. Per aquest cas CDC té la seva seu embargada, perquè hi ha la sospita que el partit desviés també diners a través de la seva fundació per cobrar comissions d'obres públiques adjudicades.