La dura sequera que viu Catalunya traspassa fronteres. La cadena britànica BBC se n'ha fet ressò. Per tal d'il·lustrar la situació de l'aigua a Catalunya, han recorregut a una imatge que s'està fent lamentablement icònica: l'església de Sant Romà de Sau. "En els últims mesos s'ha convertit en el símbol més visible de la pitjor sequera que aquesta zona ha vist en la memòria viva", resumeix el mitjà britànic. 

Des de la BBC es remarca que la mala situació catalana és especialment preocupant, però recorda que altres parts de l'estat espanyol també es troben amb problemes de sequera com, per exemple, a la conca del Guadalquivir. Tanmateix, es recorda que les zones mediterrànies són les més susceptibles al canvi climàtic i els seus efectes. 

"Regions com Catalunya —que es troba al mar Mediterrani— estan especialment exposades", es remarca a l'article de la BBC, on es consulta amb un meteoròleg català, Miguel Manzanares, qui subratlla que la Mediterrània és un mar tancat i, per tant, crea el seu propi entorn atmosfèric. Tot plegat, s'agreuja amb altres situacions, com la gran concentració de població al voltant de Barcelona. 

La resposta a la sequera i les seves conseqüències

A més de la delicada situació hídrica que viu el país, el mitjà britànic recull algunes de les mesures que s'estan posant en pràctica per reduir l'impacte d'aquesta. Per exemple, la reducció de l'ús d'aigua, ja per ús personal com agrícola. Respecte a aquest darrer, es fa ressò de les preocupacions dels pagesos, que apunten que hi haurà menys producte i, per tant, encara s'encariran més els preus, dins i fora de l'Estat. 

Incompliment de les mesures

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha alertat que hi ha un 30% dels municipis de les conques internes que estarien incomplint les recomanacions que fixa el Pla especial de sequera, fet que suposa prop de 200 poblacions. Ha aclarit que aquests consums inapropiats no es deuen només a les possibles fuites que hi ha a la xarxa i que l'any 2022 van suposar la pèrdua d'un 24% de l'aigua potable a tot Catalunya.

Reyes ha explicat que les dades dels municipis que estan incomplint el Pla no es podran fer públiques mentre els expedients estiguin oberts, però ha desvinculat els consums desmesurats de les fuites presents a la xarxa. "Que els ajuntaments estiguin sobrepassats no vol dir que tinguin fuites, pot ser que els veïns estiguin regant de forma exagerada i omplint les piscines privades", ha recordat el responsable de l’ACA.