Observar patrons en el mercat laboral és una pràctica comuna entre els professionals experimentats. Els senyals que indiquen que una persona no ha aconseguit explotar tot el seu potencial són clars, i també revelen que no estan aprofitant totes les oportunitats disponibles en el mercat. I és que abans de centrar-se en les aspiracions professionals, en moltes ocasions es prioritza la seguretat financera per satisfer les necessitats bàsiques

Per aquest motiu, el potencial de moltes persones es queda sense explotar i les oportunitats professionals es perden. La prioritat de la seguretat financera és comprensible, però també és important recordar que això no hauria de frenar el desenvolupament professional i personal.

Com fer-ho?

El primer punt crític on moltes persones es queden estancades és després d'assolir la fita de l'estabilitat. A vegades, el pes del dia a dia o les responsabilitats familiars impedeixen que una persona pari a reflexionar sobre els seus plans de futur i les seves motivacions. En lloc d'això, és més fàcil trobar activitats per desconnectar i reduir l'estrès laboral.

No prendre's temps per reflexionar i avançar a un ritme insostenible pot obrir la porta a factors que afecten tant a la persona com al seu equip. Un no pot anhelar a grans aspiracions sense tenir els objectius propis ben definits i conèixer la seva meta per dirigir bé els esforços. Aquest és el primer pas per anar més enllà de la intensitat i la rutina que vivim en el dia a dia.

Hi ha un altre factor que els alts directius tenen clar. Necessites un equip de persones amb talent i ambiciós per seguir avançant. L’èxit individualitzat és un concepte arcaic, ja que el conjunt de persones són qui permeten sumar diferents perspectives, competències i coneixement. Cadascú des d’un punt de partida diferent i amb objectius únics, però sempre avançant.

Com dirigir el rumb del teu equip cap a l’èxit personal i col·lectiu?

L'impacte de la cultura empresarial en la salut mental dels treballadors és un aspecte clau per als líders d'equips. La directora de l'Executive MBA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Elisenda Tarrats, ofereix una solució a aquesta problemàtica en un webinar en obert que se celebrarà el proper 20 d'abril.  Durant la sessió, Tarrats compartirà les eines que ajuden a potenciar la creativitat, la resiliència i l'adaptabilitat als reptes per fomentar una cultura d'optimisme al teu equip i a la teva empresa. Segons la directora, és important que els membres de l'equip se sentin valorats per dur a terme les seves tasques i segurs per aportar les seves idees, ja que això permet fer pinya per aconseguir els objectius marcats.

En aquesta línia, Tarrats destacarà la importància de reflexionar sobre l'impacte de l'estrès laboral en la salut mental dels treballadors i com fomentar una cultura empresarial que promogui l'optimisme. Així, el webinar pretén donar respostes definitives per despertar l'empatia, la creativitat i la motivació dels equips, permetent-los fer front als reptes amb èxit.

Com superar la resistència al canvi en l'equip?

Si t'has topat amb la resistència al canvi en implementar una cultura d'optimisme a l'empresa, és probable que sigui a causa de problemes que s'han anat acumulant per alguns membres de l'equip o per la dinàmica de treball que s'ha instaurat al llarg del temps. A vegades, el treball intens en petits objectius sense una visió clara a llarg termini pot ser la causa. Patrick Lencioni ha identificat 5 disfuncions que poden afectar el rendiment òptim d'un equip: manca de confiança, por al conflicte, falta de compromís, evitar rendir comptes i no centrar-se en els resultats. Això pot bloquejar el rendiment òptim del teu equip.

Per abordar aquestes disfuncions, Maria Dolors Crous, coordinadora del màster Executiu en Administració i Direcció d'Empreses (EMBA), proposa una sèrie d'eines que et poden ajudar a superar cada una d'aquestes disfuncions. A la seva guia gratuïta, trobaràs dues eines pràctiques per cada una de les cinc disfuncions que planteja Patrick Lencioni. Aquestes eines t'ajudaran a transformar el teu equip d'un equip normal a un equip excepcional.

thumbnail pexels anna shvets 5324989
 

Com es pot seguir avançant cap al futur?

És important que les persones amb càrrecs de responsabilitat i projecció de futur tinguin la capacitat de veure més enllà i tenir una visió transversal. Això requereix un coneixement empresarial sòlid que permeti veure, aprofitar i crear oportunitats sense por a prendre riscos. La creativitat i la innovació són claus per generar millores en la societat, econòmicament viables i rendibles. El coneixement és clau per aconseguir aquesta visió, estratègies i eines que et permetin impulsar el canvi cap a un món d'oportunitats.

No és necessari adquirir tots aquests coneixements a través de molts anys d'experiència; hi ha formació d'alt nivell, com l'Executive MBA de la UVic-UCC, que t'ajuda a obtenir aquesta transformació en tan sols un any.

Aquesta formació està dissenyada per a les persones que estan preparades per aprofitar el canvi constant i obtenir una visió global de l'empresa, així com les eines per desenvolupar un estil de lideratge propi que permeti potenciar el talent individual i col·lectiu, generant oportunitats d'alta rendibilitat econòmica.