Resposta eficient. La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous, a petició de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), reactivar un segon jutjat de guàrdia per a l’enjudiciament ràpid de delictes lleus -la majoria són furts- al partit judicial de Barcelona amb la finalitat de solucionar el retard de quatre mesos que actualment registren. La mesura, que compta amb l’informe favorable de totes les institucions implicades, es posarà en marxa el pròxim 1 de juliol i tindrà una durada inicial -prorrogable en cas d’estimar-se necessari- de sis mesos, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC. Paral·lelament, la sala de govern de TSJC també va fer una llarga llista de jutjats i magistrats  necessaris a Catalunya, que han d'aprovar el CGPJ i el Ministeri de Justícia.

El TSJC exposa que l’enjudiciament immediat de delictes lleus pel jutjat de guàrdia és una mesura prevista a la Llei d’Enjudiciament Criminal que "s’ha mostrat adient “per donar una ràpida i adequada resposta jurisdiccional a un important nombre d’assumptes que ingressen als jutjats d’instrucció” i també per alliberar recursos a l’oficina judicial de manera que aquests puguin ser dedicats a assumptes de major rellevància penal. La petició va partir de la junta de jutges d’Instrucció de Barcelona, segons la qual l’augment en el nombre de delictes lleus i l’existència d’un únic jutjat per al seu enjudiciament ràpid ha provocat una acumulació d’assenyalaments que es qualifica d’“alarmant” i un retard de quatre mesos en la celebració del judici, cosa que pot arribar a causar la prescripció del delicte. Diverses entitats d’empresaris i comerciants també han fet aquest reclam, compartit pel Govern.

20 judicis al dia

Segons les previsions, basades en les dades aportades pels Mossos d’Esquadra, aquest retard anirà en augment donat que aquest tipus de delictes estan creixent exponencialment, amb la tornada de turistes a la ciutat en finalitzar els confinaments per la Covid-19. La solució proposada pel TSJC, i aprovada pel CGPJ, consisteix a reactivar el segon jutjat de guàrdia per a l’enjudiciament diari de 20 assumptes durant un període inicial de sis mesos, cosa que permetria, un cop finalitzat aquest període, avaluar l’evolució de les xifres. Passada la pandèmia, el volum d'activitat jutjats ha tornat a reactivar-se.

El TSJC detalla que en aquest torn de guàrdia entrarien tots els 33  jutjats d’instrucció del partit judicial de Barcelona. I s'afirma que "aquesta mesura repercutirà de manera significativa en la seguretat de Barcelona i en l’impacte econòmic que tenen aquest tipus de delictes sobre el comerç de la ciutat". Així mateix, la seva posada en marxa “implica un reduït cost per a la Generalitat de Catalunya, perquè es necessitaria una plantilla reduïda”, segons el TSJC.

Suport

S'informa que la proposta  aprovada pel Poder Judicial aquest dijous compta amb l’informe favorable de la sala de govern del TSJC i de la junta sectorial de jutges d’Instrucció del partit judicial de Barcelona; també amb el vistiplau de la Fiscalia de Barcelona, del Col·legi d’Advocats de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, que inicialment proposava només activar el segon jutjat els mesos d’estiu, i del Ministeri de Justícia. 

400 euros

La majoria d’aquests judicis se celebren sense l’acusat, ja que  els furts se sancionen amb penes inferiors a 2 anys de presó. El límit del valor del material furtat és de 400 euros. Si el material té un valor més elevat o s’ha usat la violència, llavors es requereix una instrucció i passa a ser un cas d'un delicte de robatori que requereix un judici ordinari.