Gremis, patronals i col·legis professionals relacionats amb els espais verds, com ara jardiners, enginyers i paisatgistes, han unit les seves veus en un manifest que insta el Govern a permetre el reg de supervivència d’arbres, plantes i arbustos en cas que es declarés l’emergència per sequera. Els signants, entre els quals es troben l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya i el Gremi de Jardineria de Catalunya, destaquen la "necessitat social, ambiental i econòmica" de mantenir aquest tipus de reg durant aquestes situacions crítiques.

El context que motiva aquesta crida és la previsió del Govern que el sistema Ter-Llobregat, àrea on resideix la majoria de la població a Catalunya, entri en emergència per sequera la setmana vinent. En aquesta fase, només es permetrà el reg d'arbres públics amb aigua regenerada o freàtica, limitant el subministrament d'aigua per evitar que morin. Les entitats insten a incloure l'ús d'aigua d'aixeta com a alternativa en cas que no es disposi d'aigua freàtica o regenerada, argumentant que els espais verds aporten nombrosos beneficis per la salut i contraresten els efectes de la crisi climàtica.

En l'actualitat, durant la fase d'excepcionalitat, només es permet el reg d'arbres i plantes per evitar la seva mort, amb una quantitat d'aigua mínima i sense incloure la gespa (excepte en superfícies destinades a l'esport federat). Aquestes restriccions no afecten l'ús d'aigües pluvials o regenerades. En un escenari d'emergència, el Pla especial de sequera només autoritza el reg d'arbres monumentals en espais públics, però el Govern ha decidit flexibilitzar aquesta mesura per permetre el reg dels arbres públics amb aigua regenerada o freàtica en els primers estadis de l'emergència.

Les entitats insten a què aquesta mesura també s'apliqui als arbres i plantes en espais privats, independentment de la titularitat d'aquests, argumentant que els beneficis dels espais verds són per a la població en general. La petició abraça els jardins privats d'ús públic, com els d'hospitals, així com els d'ús exclusivament privat. Tot i això, es destaca que aquests últims representen una minoria en comparació amb els espais verds d'ús públic. Les entitats també demanen que els municipis sense accés a aigües regenerades o freàtiques puguin utilitzar aigua potable per al reg. El sector estima que actualment el reg dels espais verds a Catalunya suposa menys del 4% del consum d'aigua, baixant fins al 2% quan no es rega la gespa. Tot i la limitació del reg en aquests espais, les entitats subratllen que és una qüestió crítica, ja que la mort d'un arbre en un entorn urbà té conseqüències delicades.

Les organitzacions que signen el manifest destaquen els beneficis dels espais verds en la conservació del medi ambient, la biodiversitat i la salut física i mental dels ciutadans. A més, recorden la seva funció com a refugi climàtic i la seva contribució a la reducció de l'efecte illa de calor a les ciutats. El manifest també posa de manifest que les mesures restrictives poden afectar la viabilitat econòmica de les empreses del sector i els treballadors que en formen part.