Arriba un dels caps de setmana més esperats pels amants de l’astronomia i pels que els agrada mirar el cel. La nit del pròxim dissabte a diumenge, serà ideal buscar una zona allunyada dels pobles i ciutats -per evitar la contaminació lumínica- per poder observar amb calma aquest fenomen astronòmic i demanar uns quants desitjos. El punt àlgid de la pluja d’estels serà la nit del 12 al 13 d’agost però aquest cap de setmana i degut a les fases lunars, serà ideal poder-los observar per la foscor del propi cel.   

Perseids - Unsplash

Com s’originen els estels que veiem passar?

Els Perseids, nom científic de les populars llàgrimes de Sant Llorenç o pluja d’estels, s’originen pel contacte de partícules del cometa Swift-Tuttle amb l’atmosfera. La velocitat dels meteors pot superar els 50 quilòmetres per segon i, en una hora, es podrien arribar a observar uns 200 estels segons l'Observatori Astronòmic Nacional.

Llàgrimes St Llorenç - Unsplash

La millor forma per veure’ls segons els experts és a simple vista, sense l'ús de telescopis, pel fet que són efímers i poden aparèixer a qualsevol part del cel.

On els podem veure?

Per tal de trobar una zona ideal lluny de pobles, ciutats i de les àrees metropolitanes que generen cada nit una gran contaminació lumínica, val la pena fer uns quants quilòmetres i descobrir alguns dels cinc espais que et proposem per gaudir d’una nit màgica a menys d’una hora en cotxe de Barcelona!

1. L’abadia de Montserrat

Sens dubte, la muntanya de Montserrat, coneguda per tots els catalans i catalanes, és un indret ideal per gaudir d’aquest fenomen. En poc menys d’una hora i per l’A-2, arribaràs a l’Abadia de Montserrat, el massís més significatiu i reconegut de Catalunya.

Montserrat - Unsplash

2. La Mola o el Montcau

Enmig del Parc Nacional de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, al Vallès Oriental, trobem la Mola i el Montcau! La Mola, la muntanya més alta a poc més de 1.000 m d’altitud i amb un desnivell d’uns 360 m, representa un dels punts més característics del paisatge de la comarca.

3. El castell de Burriac

Situat al terme municipal de Cabrera de Mar, tocant d’Argentona, el castell de Burriac es troba en un punt estratègic des d’on podràs gaudir d’unes fantàstiques vistes de bona part de la costa del Maresme. Un indret ideal per gaudir de l’espectacle astronòmic!

4. Mirador del Santuari de Santa Maria de Foix

Dalt d’un turó, al terme municipal de Torrelles de Foix, trobem el Santuari de Santa Maria de Foix, un espai ideal per gaudir d’unes vistes espectaculars de l’Alt Penedès i des d’on veure el cel amb total claredat.

pluja d'estels - Unsplash

5. Ermita de la Salut

A la mateixa Serra de Collserola, dins el municipi del Papiol, trobem l’ermita de la Salut, un espai on podràs trobar la pau i la tranquil·litat ideal per treure el telescopi i observar les estrelles i la pluja d’estels d’aquests dies.