Una delegació de Plataforma per la Llengua s'ha reunit aquest divendres amb l'ambaixador espanyol a la Unió Europea, Marcos Alonso, per "seguir l'estat de les negociacions sobre l'oficialitat del català a la UE", qüestió que el Consell de la Unió Europea tornarà a abordar el pròxim 24 d'octubre en una reunió a Luxemburg. L'entitat en defensa del català ha explicat que a la trobada, que ha durat una hora i mitja s'han plantejat els arguments jurídics a favor de l'oficialitat del català.

No és el primer cop que l'entitat es reuneix amb l'expedició espanyola a Brussel·les, ja ho va fer el passat 18 de setembre, un dia abans que es produís la primera reunió del Consell de la UE per abordar l'oficialitat del català, el gallec i l'euskera. En aquella trobada, Plataforma per la Llengua va traslladar els dubtes plantejats per altres països i els arguments amb els quals el govern espanyol podria respondre per convèncer-los i tirar endavant la petició. Tanmateix, el 19 de setembre, finalment no va haver-hi cap votació, ja que alguns estats membres van demanar "més temps" per analitzar la proposta. 

És per això que, davant la imminència d'una segona oportunitat per donar un nou estatus al català, Plataforma per la Llengua ha tornat a convocar el representant espanyol a la UE.  Aquesta tenia com a objectiu abordar específicament els arguments legals a favor de l'oficialitat de la llengua catalana a les institucions comunitàries. L'entitat apunta que després d'haver mantingut trobades amb representants dels estats membres, havia detectat que "és un dels punts més vius de la discussió", i per això ha decidit aprofundir en la qüestió. En aquest sentit, en les últimes setmanes l'ONG del català ha analitzat, juntament amb diversos acadèmics, els diversos punts que giren entorn de la perspectiva legal d’aquest reconeixement. 

“Les conclusions són que el règim lingüístic europeu ha estat flexible per adaptar-se a les necessitats polítiques i socials de cada moment, i això ho demostra la praxi fins avui dia, així com que no hi ha cap obstacle al dret primari europeu perquè el català no s’afegeixi a l’article 1 del Reglament 1/1958”, ha asseverat el coordinador de la campanya de l’entitat, Pol Cruz-Corominas.

Mobilització dels municipis agermanats amb viles de Suècia

Plataforma per la Llengua va engegar la campanya Say Yes a favor de l'oficialitat del català, a través de la qual ha impulsat diverses iniciatives per donar a conèixer la importància del reconeixement per a Catalunya. L'última acció, que s'ha fet aquest mateix divendres, ha consistit a mobilitzar el municipalisme. Els alcaldes de tres municipis han demanat per carta a les seves ciutats germanes sueques que donin suport a l'oficialitat del català i que facin arribar aquest posicionament al seu govern, ja que Sùecia és, precisament, un dels països més escèptics. 

Els alcaldes que han enviat una carta són els de Terrassa, agermanada amb Örebro, la sisena ciutat més poblada de Suècia; Berga, que va ser la primera a demanar el suport a la campanya ‘Say Yes’ a la vila sueca de Högsby; i Cassà de la Selva, agermanada amb Bräcke.