El govern espanyol implantarà permisos d'acompanyament a persones en risc de suïcidi, una proposició no de llei de Más País que va aprovar el Congrés el passat 23 de febrer, segons fonts del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migració i del partit d'Ínigo Errejón. El ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, i el portaveu de Más País en el Congrés, Íñigo Errejón, es van reunir en la tarda d'aquest dilluns per acordar els treballs tècnics per posar en marxa el futur permís d'acompanyament a persones en risc de suïcidi.

Un permís de màxim 15 dies

El govern espanyol analitzarà amb la patronal i els sindicats aquest nou tipus de permís laboral perquè les persones "en situacions puntuals de risc imminent de suïcidi" puguin ser "acompanyades i cuidades". El permís remunerat, segons la proposta parlamentària, duraria quinze dies com a màxim i no implicaria minva en el salari per a l'acompanyant.

El suïcidi es va mantenir el 2022 com la primera causa de mort externa, amb 4.003 morts. Segons fonts de Más País, l'evidència mostra que l'acompanyament estret per part de persones del seu entorn és una de les eines més importants per ajudar les persones en risc de suïcidi.

Les temptatives de suïcidi a Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha detectat 3.700 casos de temptativa de suïcidi entre la ciutadania el 2022, un 23% més que l'any anterior. Així ho va explicar el portaveu de la Guàrdia Urbana, l'inspector Jordi Oliveras, en declaracions als periodistes durant les jornades del passat 27 de març d''Abordatge del suïcidi i de les malalties mentals des de la perspectiva policial', les jornades d'aquesta temàtica que reuneixen més de 50 policies locals.

Va detallar que, en el moment en què els agents reben una trucada per temptativa de suïcidi, es desplacen fins al lloc dels fets juntament amb personal sanitari i els bombers, amb els qui "tenen unes pautes d'actuació molt ben estudiades". "En aquests casos, la prevenció i el saber actuar és molt important, i l'autoprotecció dels agents, també. Tots els agents estan formats en prevenció i detecció del suïcidi des del 2019, i estan sempre pendents de qualsevol persona dins del cos policial i fora per poder detectar algun cas", va afegir Oliveras.

A més, va explicar que després de rebre una trucada de temptativa de suïcidi i haver actuat, "es fa seguiment d'aquesta persona a través de la policia de barri i dels serveis socials". Oliveras va manifestar que han millorat els protocols d'actuació i han implementat la formació d'aquesta temàtica al cos, per la qual cosa "es garanteix una intervenció policial més especialitzada i un coneixement més exhaustiu i especialitzat".