Si aquest dimecres de revetlla de Sant Joan estaves massa enfeinat per veure la senyora Lluna menjant-se el cel, aquest dijous tens una nova oportunitat. Ideal per quedar-se embadalit o passar una estoneta tranquil·la per cabussar-se –des de la distància– pels cràters de la Lluna.

Així doncs, la tercera i última superlluna del 2021 o superlluna de maduixa es podrà veure aquesta nit –24 de juny–. Aquest serà el primer fenomen astronòmic de l'estiu.

L'horari de la superlluna

Segons l'agenda astronòmica de l'Institut Geogràfic Nacional, el satèl·lit entrarà en fase de Lluna plena a les 20:40 hores. El punt màxim d'esplendor, però es farà esperar una mica més, a la matinada. Concretament a la 01:40 del divendres 25 de juny.

La casualitat ha fet, a més, que aquest moment coincideixi també amb el moment en què la Lluna i la Terra estan més a prop –361.536 quilòmetres–. 

Si no es disposa de prismàtics o telescopi, la millor manera d'apreciar aquest espectacle és des d'un lloc alt i sense contaminació lumínica. 

Quan es tornarà a produir?

Si et perds la superlluna d'avui, hauràs d'esperar uns quants mesos per tornar-ho a veure. Concretament, fins al març de l'any 2022.

Per què té la paraula 'maduixa' al nom?

Per què es diu superlluna de maduixa? Aquest nom no ve donat ni pel color ni pel seu aspecte. Si no per l'època de l'any on es troba. Segons la NASA, van ser les primeres tribus natives americanes que la van batejar d'aquesta manera perquè coincidia amb l'època de recollida de les maduixes. 

 

Imatge principal: la lluna amb els seus cràters / Unsplash