El nucli de la Terra s'ha frenat i els dies podrien escurçar-se, segons ha revelat aquest dilluns un equip científic xinès. La cosa és que s'ha demostrat que la seva rotació s'ha detingut i, per a més inri, que es podria estar invertint — una variació que es correlaciona amb canvis en les observacions geofísiques de la superfície terrestre, com el camp magnètic i la durada del dia. Tot plegat es recull en un article publicat a la revista Nature Geoscience, que signen Xiaodong Song i Yi Yang (de la Universitat de Pequín).

Quin temps fa a Mart? Aquest és l'informe meteorològic que ho revela

Tornem a classe de geologia. La Terra està formada per diverses capes: l'escorça, el mantell, el nucli extern i el nucli intern, que és la capa més profunda i inaccessible del planeta. És una bola calenta i densa de ferro sòlid, una mica més grossa que Plutó, situada a més de 5.000 quilòmetres de profunditat i rodejada per un nucli extern líquid — cosa que li permet girar de manera diferent a la del planeta, amb l'impuls del camp magnètic que genera el nucli extern i l'equilibri dels efectes gravitatoris generats pel mantell. Tot i això, la velocitat de la rotació i la possibilitat que pugui variar són qüestions que es debaten entre la comunitat científica des de fa anys.

El nucli de la Terra i els terratrèmols

Saber com gira el nucli intern sòlid podria aclarir com interactuen les capes terrestres, però no és fàcil estudiar l'inaccessible centre de la Terra per mor de la seva profunditat i les condicions extremes. Queda clar que cal recórrer a mètodes alternatius, com pot ser la sismologia: els terratrèmols generen unes ones sísmiques que es propaguen per l'interior del planeta, algunes de les quals arriben a travessar el nucli. Llavors, Song i Yang s'han dedicat a analitzar les ones sísmiques de terratrèmols gairebé idèntics que han travessat el nucli intern terrestre amb camins similars des de la dècada dels seixanta (fa uns seixanta anys).

Seguint aquest mètode, els científics xinesos han descobert el següent: les trajectòries abans mostraven una variació temporal significativa, però des del 2009 han experimentat pocs canvis. Tal cosa suggereix que la rotació del nucli intern s'ha detingut, cosa que pot estar relacionada amb una inversió de la seva rotació com a part d'una oscil·lació de set dècades. Un canvi d'aquesta mena pot afectar el camp magnètic i a la durada del dia, de manera que el dia podria escurçar-se. En qualsevol cas, la troballa ajudarà a aprofundir en la comprensió de com els processos profunds de la Terra afecten la superfície.