L'investigador i coordinador d'afers islàmics del Centre d'Informació i Documentació Internacionals a Barcelona, el CIDOB, Mousa Bourekba, ha posat sobre la taula les mancances en polítiques de prevenció transversals quan ha comparegut en la comissió d'investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Bourekba ha fet una reflexió sobre la integració dels terroristes del 17-A. Joves "plenament integrats" que "han nascut aquí i acaben matant els seus conciutadans"; segons Bourekba, "la nostra percepció de la integració és errònia". 

L'investigador considera que cal actuar per impedir que això es reprodueixi. El problema és que "no existeix una política de prevenció de l'extremisme violent a Catalunya" i que les mesures que s'estan implantant no estan coordinades. "Hi ha una dispersió d'esforços i energia", diu Bourekba. 

"Els únics actors que despleguen esforços són els Mossos amb el Proderai", un protocol integral que inclou la investigació policial, però també la detecció i la feina a les escoles i a les presons. Segons Bourekba, es critica els Mossos, però són els únics que tenen un pla estratègic. "Qui més es dedica a la prevenció? És normal que a Catalunya el principal actor de la prevenció sigui la policia?", es pregunta Bourekba. "Se'ls critica però no hi ha una política transversal implantada", afegeix. 

"Urgeix dissenyar polítiques públiques que impedeixen que més joves s'uneixin a aquests grups radicals", alerta l'investigador, que ha comparegut juntament amb Lurdes Vidal, directora de l'Àrea del Món Àrab i Mediterrani de l'Institut Europeu de la Mediterrània. Vidal ha alertat que "falta molt coneixement; hem construït un mercat de la radicalització i és una indústria emergent i potent, amb molts diners sobre la taula".

"El moro és el moro"

"La religió és només un aspecte més", diu Vidal, davant la tasca que s'ha fet fins ara. "No és una causa directa i permanent", matisa. Segons Vidal, els joves que es radicalitzen no ho fan per motius religiosos.

Lurdes Vidal, directora de l'Àrea del Món Àrab i Mediterrani de l'institut Europeu de la Mediterrania - Carlos Palacio

"Hem d'entendre per què aquests nois van simpatitzar més amb unes persones de l'est de Síria que amb els seus veïns immediats, aquesta connexió local-global és la que hem d'entendre", assenyala Vidal.

Vidal ha estat directa i crítica amb el concepte d'integració: "Podien ser nois molt integrats perquè havien estat escolaritzats i tenien feina, però jo em pregunto: quina família de Ripoll estava encantada de la vida de veure que la seva filla festejava amb un d'aquests nois? Segurament això no passava, el moro és el moro".

Els 17-A i Barcelona

Bourekba ha destacat la reacció de la ciutadania a l'atemptat de Barcelona: "La reacció de la societat i els líders polítics, la reacció de Barcelona va ser en positiu".

I ha enunciat el triple no: no al terrorisme, no a la xenofòbia i no a la por. Però també ha afirmat que, "més enllà del discurs, cal promoure actes concrets".

Bourekba reflexiona fins a quin punt considerem que els nois dels atemptats "eren nostres" i destaca que les xarxes terroristes a Catalunya i Espanya són una realitat que afecta diversos països europeus i que un terç dels condemnats entre el 2015 i el 2018 vivien a Catalunya.