endesa cop25

Menys de l'1% dels països aproven en igualtat en la seva acció climàtica, segons l'Índex de Gènere dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la coalició Equal Measures 2030, llançat aquest diumenge a Espanya pel Plan International i KPMG en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2019 (COP25).

Segons aquest estudi que analitza 14 dels 17 Objectius, d'un total de 129 països analitzats, Alemanya, Eslovènia, Etiòpia, Irlanda, Japó, Mèxic, Namíbia, Nova Zelanda, Perú, República Txeca, Swazilàndia, Suècia i Tailàndia) aproven als indicadors que mesuren la igualtat en l'ODS 13 sobre acció pel clima.

D'aquesta manera, l'ODS 13 referent a l'acció climàtica és el segon amb pitjor puntuació a nivell mundial, obtenint una qualificació mitjana "molt deficient" de 51,2 sobre 100. A més, 64 països presenten puntuacions "molt baixes". Per avaluar la igualtat en aquest ODS, l'Índex mesura tres indicadors: representació de dones en les delegacions nacionals de negociació climàtica a Nacions Unides, compromís per a la reducció de risc de desastres i nivell de vulnerabilitat davant del canvi climàtic.

"Falten poc més de 10 anys per complir la promesa de l'Agenda 2030 i aquest Índex revela que cap dels 129 països no està adaptant totalment les seves lleis, polítiques o decisions pressupostàries en la mesura necessària per assolir la igualtat de gènere," ha recalcat Concha López, directora general de Plan International España.

En concret, López ha indicat que la COP25 "és una oportunitat perquè els països es comprometin a incorporar l'enfocament de gènere en els seus plans nacionals d'adaptació o deixarem enrere el potencial de les més vulnerables als impactes d'aquesta crisi: les nenes i joves".

Segons destaca l'ONG, els ODS més avançats a Espanya són els relacionats amb les mesures per a la protecció de la salut, l'erradicació de la pobresa i aquells relatius a qüestions sanitàries, que es compleixen en almenys un 90%.

Respecte a l'objectiu específic sobre igualtat de gènere (ODS 5), ha assenyalat que a Espanya assoleix una puntuació de 90,2. Al contrari, aquells temes en els quals Espanya necessita fer més esforços són els relatius a l'acció pel clima i a la generació d'aliances i xarxes amb socis per promocionar la igualtat de gènere, que presenten una puntuació per sota del 50%, segons Plan International.

El gran repte d'una era

Per la seva part, República Txeca, Tailàndia i Nova Zelanda són els tres països que millors puntuacions obtenen en qüestions d'igualtat de gènere a l'acció pel clima, mentre que el Txad, Mauritània i el Iemen obtenen els pitjors resultats a nivell mundial. Espanya ocupa el lloc número 56 del rànquing, superat per països com Irlanda (5), Mèxic (7), Namíbia (9) o el Nepal (10).

Així mateix, els estats fràgils i la regió de l'Àfrica subsahariana són els que ocupen els 20 últims llocs del rànquing sobre acció climàtica, ja que reben puntuacions molt baixes quant a la vulnerabilitat climàtica i al seu compromís amb la reducció del risc de desastres.

Els països amb pitjors resultats entorn de l'ODS 13 són: Cambodja, Bangla Desh, Iemen, Mauritània i Txad. Molts dels països les economies dels quals estan creixent més ràpid com Bangla Desh (124), Cambodja (123) i la Xina (107) tenen un acompliment "deficient" entorn de la igualtat en l'acció climàtica.

"La preocupació per l'emergència climàtica és un assumpte present en totes les converses sobre el futur del món. El seu impacte està tenint conseqüències econòmiques i socials de gran magnitud, i s'incrementen les desigualtats ja per si mateix agudes", ha declarat Jerusalem Hernández, directora de Sostenibilitat de KPMG a Espanya.

Segons el seu parer, l'Índex de Gènere d'Equal Measures 2030 posa de manifest que "les dones i les nenes estan patint durament a causa de les sequeres, les migracions involuntàries per motius climàtics o l'increment de la pobresa afegida".

"Existeixen grans expectatives sobre aquesta COP25: és precís i urgent buscar solucions que accelerin la transició ecològica i el desenvolupament social sense alentir la competitivitat i l'avenç econòmic. El diàleg i la col·laboració entre governs, empreses i societat entorn d'aquest propòsit comú, serà el que permeti avançar amb ambició cap a un futur nou ple d'oportunitats per a tothom", ha subratllat.

Segons aquesta eina, els àmbits en els quals el món està més endarrerit en qüestions d'igualtat de gènere són les finances públiques i les dades (ODS 17), el canvi climàtic (ODS 13), la indústria i la innovació (ODS 9) i el propi objectiu d'igualtat de gènere (ODS 5).

A nivell mundial, Dinamarca encapçala el rànquing, seguit de prop per Finlàndia, Suècia, Noruega i els Països Baixos. Al contrari, els països amb les puntuacions més baixes són: Níger, Iemen, República Democràtica del Congo i Txad; tots ells, estats fràgils o afectats per conflictes en els últims anys. Espanya ocupa el lloc 23, situant-se per sota de països com Alemanya (7), França (14), el Regne Unit (17) o Itàlia (19).

En total, 2.800 milions de nenes i dones viuen en països que obtenen una qualificació "molt deficient" (amb una puntuació de 59 o menys) o "deficient" (60 - 69) en igualtat de gènere. Només el 8% de les nenes i dones de tot el món viu en països que van aconseguir una puntuació "bo" (80 - 89) i cap país no aconsegueix una puntuació "excel·lent", és a dir, una nota de 90 o més sobre 100.