L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha alertat aquest dilluns, una setmana abans de la Cimera del Clima de Madrid, sobre la urgència de fer front a la crisi climàtica, en revelar que malgrat les promeses de l'Acord de París els nivells de gasos d'efecte d'hivernacle han assolit màxims històrics.

Al seu informe anual sobre concentració d'aquests gasos, l'organisme dependent de l'ONU ha indicat que la concentració mitjana mundial de diòxid de carboni (CO2, principal gas causant de l'efecte d'hivernacle), va assolir les 407,8 parts per milió el 2018, un 0,56% més que el 2017.

barcelona contaminació ACN

Això suposa una concentració equivalent al 147% de la registrada en nivells preindustrials (de 1750), i una pujada anual superior a la mitjana dels últims 10 anys, segons les observacions de la Xarxa de Vigilància de l'Atmosfera Global, que compta amb estacions a l'Àrtic, zones muntanyoses i illes tropicals.

El secretari general de l'OMM, Petteri Taalas, ha recordat en la roda de premsa de presentació de l'informe que el CO2 pot romandre segles en l'atmosfera, i encara més als oceans, per la qual cosa les seves concentracions són un dels problemes més greus per atendre.

Ha recordat que l'última vegada que es van donar concentracions tan altes de CO2 va ser fa entre tres i cinc milions d'anys, i llavors la temperatura era de dos a tres graus més càlida i el nivell del mar entre 10 i 20 metres superior a l'actual. "Si no fem res s'assolirà un augment d'entre tres i cinc graus (de la temperatura mitjana global) a finals d'aquest segle", ha augurat l'expert finlandès, que ha recordat que la comunitat científica preveu un augment dels desastres climàtics si se supera la línia vermella dels 1,5 graus de pujada cap el 2100.

oceà mar pixabay

L'informe presentat avui també indica que el metà, segon gas causant de l'escalfament global, ha assolit 1,86 parts per milió el 2018, un altre màxim històric i que mostra nivells superiors al doble (259 %) dels de l'era preindustrial.

Conseqüències

En vista d'aquestes dades, "les generacions futures hauran de fer front a unes conseqüències cada vegada més greus del canvi climàtic", ha advertit l'OMM en un comunicat de premsa. Entre aquests efectes esmenta l'augment de les temperatures, uns fenòmens meteorològics més extrems, un estrès hídric més gran, la pujada del nivell del mar i l'alteració dels ecosistemes marins i terrestres.

La directora de la Xarxa de Vigilància de l'Atmosfera Global, Oksana Tarasova, ha afegit que les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle són més grans en l'hemisferi nord que al sud, i augmenten a l'hivern. Per això, als països de l'hemisferi septentrional, i en mesos hivernals, es poden assolir nivells de concentració de diòxid de carboni superiors a les 420 parts per milió.

Taalas ha subratllat per la seva part que per mitigar aquestes concentracions i complir-se l'Acord de París s'ha de revertir l'actual despesa energètica global, en què el 85% de l'energia és obtinguda de combustibles fòssils (petroli, carbó, gas) i només un 15 de fonts renovables, hidrogen o centrals nuclears.

Tub d'escapament cotxe contaminació Barcelona - ACN

També és necessari aturar la desforestació, causant d'un 12% de les emissions, ha assenyalat, per recordar els greus incendis tant en zones boreals (Sibèria o Canadà) com tropicals (Brasil o Indonèsia) i subratllar que els segons són més greus ja que aquestes selves són molt més difícils de renovar rere el foc.

El responsable d'OMM ha indicat que per reduir els gasos amb efecte d'hivernacle és necessari un esforç global: "Ja no és una qüestió d'Europa, Estats Units o Xina, necessitem tots els actors mundials a bord". En aquest sentit ha afirmat que la Unió Europea "ha estat la principal impulsora dels esforços de mitigació mundials" amb les seves promeses d'aconseguir emissions zero a mitjans de segle, i ha assegurat que malgrat la retirada dels Estats Units de l'Acord de París aquesta economia està "a mig camí" en l'assoliment dels seus objectius ambientals.