TV3 ha tornat a fer pujar el marcador de la solidaritat. Més de 17 hores de programa en directe per recollir fons per a la investigació contra l'ictus i les lesions medul·lars. 

A quarts de dues de la matinada, al final del programa, La Marató ha recaptat 8.490.607€. Però els donatius aniran creixent durant tot l'any. Fins el 31 de març es poden seguir fent les aportacions.

La Marató ha començat a les vuit del matí a Catalunya Ràdio i a les deu s'ha posat en marxa el programa de TV3 dirigit a la divulgació, la sensibilització i l'entreteniment amb la finalitat de recaptar fons per a projectes d'investigació sobre aquest tipus de malalties. Helena García Melero i Ramon Pellicer han presentat el programa, que ha arribat ja a la 25a edició i que, un any més, ha inclòs una mostra representativa de les activitats que la ciutadania ha dut a terme durant les setmanes prèvies i connexions en directe amb les accions que tenen lloc avui a tot Catalunya.

La Marató s'ha dedicat aquest any a la lluita contra l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Segons el Departament de Salut, l'ictus és la primera causa de mort entre les dones i la tercera entre els homes. De fet, a Catalunya, una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la vida.

Per ajudar a la recerca i conscienciar la ciutadania, La Marató dedica més de 17 hores de programació ininterrompuda amb actuacions musicals en directe, entrevistes i reportatges especials. Paral·lelament, arreu del territori s'han programat més de 3.300 activitats esportives, lúdiques i culturals per recaptar fons. Durant el matí, Ramon Pellicer ha tocat el caixó amb la banda de música Sopa de Cabra; Marcos Franz, l'actor que interpreta en Gerard a la sèrie Merlí ha mostrat els seus dots musicals, i Doctor Prats i SP3 han interpretat Les nits no moren mai al plató de TV3

I un dels moments més emotius, l'entra a plató dels 25 testimonis de les maratons de TV3 amb la cançó d'aquest any "No et rendeixis" interpretada per Ramon Mirabet i Paula Valls.

 

 

Moltes cares conegudes han donat suport a aquesta jornada solidària, com és el cas de Mónica Naranjo, que ha explicat que la seva mare va patir un ictus, o l'actriu Teresa Gimpera i la model Judit Masco, que han fet una crida a la participació. El director de cinema Ventura Pons, que va patir un accident de bicicleta que li va deixar el cos mig immobilitzat, ha explicat a Catalunya Ràdio la seva experiència i la rehabilitació que va haver de seguir: "La vida és l'única veritat que hi ha. Vaig tornar a néixer", ha resumit.

 

Entre les moltes mostres de suport, les dels jugadors del Barça i l'Espanyol abans de començar el derbi.

2.000 voluntaris

Durant tot el dia, TV3 ha connectat intermitentment amb la Fira de Barcelona, on més de 2.000 voluntaris han atès per telèfon les persones interessades a col·laborar amb La Marató.

Entre aquests voluntaris, hi ha hagut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; l'expresident de la Generalitat Artur Mas; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera de la Presidència, Neus Munté; el delegat del Govern espanyol, Enric Millo; el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, i la portaveu de C's al Parlament, Inés Arrimadas, entre d'altres.

 

La recerca

El director de la Fundació La Marató, Lluís Bernabé, ha remarcat la importància de la prevenció amb hàbits de vida saludables i que cal vigilar diversos factors de risc com la hipertensió arterial i l’obesitat. Bernabé ha dit que s’ha d’actuar “ràpidament” amb els primers símptomes de sospita d’ictus: “És una malaltia que per cada minut que es perd es moren dos milions de neurones, i això equival a una setmana de cognició”.

La Marató, que s’ha iniciat a les 10.00 hores i que s'acabarà entrada la mitjanit, tindrà la presència de diversos testimonis i persones afectades així com associacions, científics, voluntaris i participants. A més, el programa inclourà una mostra representativa de les activitats que la ciutadania ha dut a terme durant les setmanes prèvies i es faran connexions en directe arreu del territori.

Des de l’any 1992, La Marató ha aconseguit més de cent cinquanta mil milions d’euros que han servit per finançar set-cents projectes de recerca.