L'instructor del cas contra Francesc Homs, portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) al Congrés, ha demanat avui al Tribunal Suprem que tramiti el suplicatori davant el Congrés contra ell per dos delictes, desobediència i prevaricació, per la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 a Catalunya.

El suplicatori és la petició que ha de fer el magistrat per poder jutjar a un membre del legislatiu. En aquest cas, Homs és diputat i cal que el Congrés analitzi i voti si accedeix a la petició judicial. La condició d'aforat de Francesc Homs li dona immunitat en matèria política i segons la llei només se'l pot processar per casos de "delicte flagrant" segons l'artícle 71 de la Constitució espanyola. 

El magistrat Andrés Palomo del Arco ha elevat una exposició raonada a la sala segona en la qual sol·licita la tramitació al Congrés dels Diputats del suplicatori per procedir penalment contra el diputat i exconseller de Presidència de la Generalitat, pels delictes de desobediència i de prevaricació que podria haver comès per la seva actuació en la consulta del 9-N del 2014, després de la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional.

L'instructor ha notificat una providència a les parts en què els comunica que l'exposició raonada està a la seva disposició a la secretaria de la sala penal per si volen consultar-la.

Aquest mateix matí, la sala segona ha dictat un acte en el qual s'acorda donar curs a la petició d'autorització al Congrés dels Diputats, com a requisit legal previ per dirigir el procediment contra el diputat i, si escau, formalitzar la inculpació per part l'instructor del cas. Amb aquest acte, se suspenen per ara les actuacions fins que el Congrés respongui a aquesta petició.

Fer por

Francesc Homs creu que el Constitucional i el Suprem actuen contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra ell, respectivament, per intentar fer por just quan s'entra en la "fase final del procés" independentista.

En declaracions als periodistes després d'assistir a una conferència de l'exconseller Andreu Mas-Colell, l'exportaveu del Govern s'ha referit així a la decisió del Tribunal Suprem de tramitar el suplicatori per actuar penalment contra ell per dos delictes, desobediència i prevaricació, tal com li ha sol·licitat l'instructor del cas en l'alt tribunal.

"Avui s'aprova el full de ruta que posa rumb definitiu a la fase final del procés i el dia que es vota això al Parlament -on avui se celebra l'última jornada del debat de política general- envien dos míssils, un el TC i l'altre el Suprem, per intimidar", ha assegurat Homs.

Davant aquesta reacció del Suprem i del Constitucional, que avui ha demanat al fiscal que exigeixi "la responsabilitat penal" que correspongui a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no acatar les resolucions del tribunal, Homs ha etzibat: "Com més alta sigui la pena que ens intentin imposar, més gran serà la nostra victòria, la del poble de Catalunya".

Paper rellevant

El Ministeri Públic, que és l'únic que acusa en aquesta causa, considera que Homs va tenir un paper d'indubtable rellevància en la preparació de la convocatòria.

La prova de càrrec és una carta amb la qual exconseller de Presidència respon a l'empresa contractada per dissenyar els programes informàtics per a les votacions i que havia sol·licitat a la Generalitat la confirmació que els seus serveis no vulneraven la suspensió del Tribunal Constitucional.

En aquesta missiva, Homs no només legitima la continuació dels serveis sinó que s'adverteix "de les conseqüències d'un eventual incompliment per la contractista" ja que posa a disposició del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) els serveis jurídics del Govern per exercir accions contra aquesta empresa.

Contra el Suprem i la Fiscalia

Durant la seva declaració el passat 19 de novembre, el diputat ha criticat davant el mateix instructor de la causa el paper de la Fiscalia per ser contradictòria la presentació de la querella amb la decisió inicial dels fiscals catalans, que no veien cas. En una roda de premsa posterior, Homs ha assenyalat que la sentència està "dictada" i que hi ha una actitud gregària entre Govern, Fiscalia i jutges instructors respecte al 9-N.

En les seves respostes al jutge Colom, Homs va descartar haver tingut consciència d'haver desobeït al Constitucional, ja que la seva resolució no era concreta i desconeixia a quin àmbit d'actuació es referia. També va assenyalar que el procés era imparable i ell va actuar immers en aquest àmbit polític, segons va explicar la seva defensa al terme de la seva declaració.

Homs va arribar aquest dia al Suprem acompanyat per líders del partit refundat com la vicepresidenta del partit, Neus Munté; la coordinadora general del partit, Marta Pascal; exconsellers com Irene Rigau, Santi Vila i Meritxell Borràs; el president del Grup Parlamentari de JxSí, Jordi Turull, i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, entre d'altres representants institucionals del partit, així com de diputats de Podem, PNB i Esquerra Republicana.