La Junta Electoral Provincial ha prohibit a l'Ajuntament de Barcelona il·luminar de color groc les façanes d'edificis municipals, com també les fonts públiques de la ciutat durant el període electoral, tal com ha informat el president del grup del Partit Popular en el consistori, Alberto Fernández.

L'Ajuntament havia pres la decisió cap aquest tipus d'il·luminació per mostrar la seva solidaritat amb els consellers de la Generalitat i els líders d'entitats independentistes que són a la presó.

La resolució de la Junta Electoral dóna la raó al recurs del PP, que considera que la iniciativa del consistori és un atemptat contra l'obligació de neutralitat de la institució.

"Vulneració de la neutralitat"

El líder del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández, ha defensat en roda de premsa aquest dimecres que la il·luminació de les fonts vulnera la neutralitat de l'Ajuntament i representa una "pretensió del Govern de Ada Colau de donar suport a l'independentisme i no de defensar drets".

La resolució de la Junta Electoral prohibeix il·luminar de groc també edificis públics -una cosa que no s'ha fet però que s'estava plantejant- durant el període electoral, i davant d'aquesta resolució l'Ajuntament pot interposar recurs en un termini de 24 hores.

La Junta Electoral afirma que la il·luminació de les fonts "atempta a l'obligació de neutralitat que han de tenir totes les administracions públiques durant el període electoral", ja que la neutralitat permet garantir la llibertat i la igualtat en el dret de vot.

L'Ajuntament il·lumina de groc una vintena de fonts de la ciutat des de divendres, donant compliment a una proposta del grup Demòcrata que es va aprovar en comissió municipal amb el suport també de BComú i ERC, l'abstenció de la CUP i el rebuig de Cs, PSC i PP.

La resolució assenyala que del debat en aquesta comissió es desprèn que no es tracta d'"una simple manifestació de solidaritat sinó que és un suport a una de determinada proposta política", i que ressalta que la llibertat d'expressió és més limitada en les entitats públiques, perquè han de mantenir la seva neutralitat.

L'Ajuntament es va oposar a la queixa del PP al·legant que la il·luminació es fa en exercici de la llibertat d'expressió i que no té interès partidista, sinó que és una expressió de solidaritat amb les famílies dels presos i una petició que els empresonats puguin exercir el seu dret de participar en les eleccions en igualtat amb la resta de candidats.

"Menyspreu" de Colau

El dirigent popular ha criticat que Colau, "una vegada més, havia posat l'Ajuntament al servei de la independència, infringint l'obligada neutralitat política d'una institució pública", amb una decisió que no compartien totes les forces municipals.

"Colau no només menysprea tots els catalans que ens sentim espanyols a Barcelona, sinó que a més està infringint la normativa electoral i vulnerant l'obligada neutralitat política d'una institució pública", ha asseverat Fernández.

La Junta Electoral va resoldre el diumenge que l'Ajuntament havia de retirar la pancarta per demanar 'Llibertat presos polítics' del seu balcó, després d'una queixa de Cs, una cosa que va acatar l'Ajuntament encara que no compartia el fons de l'argumentació i continua demanant la seva llibertat.