Després d'unes setmanes de protestes de comerciants i treballadors en contra de les restriccions de la pandèmia, el govern italià començarà a partir del 26 d'abril a obrir els sectors que estaven tancats per les mesures Covid, com el sector de la restauració o el del teatre.

"Es pot mirar al futur amb un optimisme prudent", ha dit el primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi. Ho ha anunciat durant una roda de premsa després de reunir-se amb els seus assessors. Ha assenyalat que aquestes reobertures són "un risc raonable" que el govern Itàlia assumeix per beneficiar a l'economia i a la vida social. Itàlia permetrà també l'obertura de totes les escoles de forma presencial en les zones de risc lleu o mig, així com de bars i restaurants per l'hora del dinar i del sopar, però només en terrasses per reactivar el sector.

El govern de Draghi ha indicat que hi haurà una desescalada gradual: A partir del 15 de maig es tornaran a obrir les piscines, a l'1 de juny els gimnasos i a l'1 de juliol es podran fer fires i esdeveniments.

Mobilitat entre regions amb risc mitjà

Una qüestió important que ha explicat el president italià és el moviment entre regions. "Es permetran la mobilitat entre regions grogues i amb un una autorització entre regions de diferents colors." Per al primer ministre, "la campanya de vacunació va bé, amb algunes sorpreses, però ha sigut una de les coses fonamentals per prendre decisions".

Les dades que es tindran en compte per determinar quines regions es troben en "groc" seran les del seguiment del 23 d'abril i les ordenances del ministeri de Salut italià. També es basaran en les dades de seguiment analitzades per l'Institut Superior de Salut.

Tensió i aldarulls per les restriccions 

Aquesta decisió ha estat presa a conseqüència d'uns dies molt calents. En els carrers d'arreu d'Itàlia s'han viscut múltiples protestes contra el govern de Mario Draghi, liderades per treballadors i comerciants que demanen un relaxament de les restriccions Covid. Els empresaris pressionen al govern italià alhora que els metges demanen que no es relaxin les mesures restrictives davant d'un sistema hospitalari sobrecarregat amb quasi 31.000 hospitalitzats, prop de 3.600 pacients en les UCI. Tot això en un context on els bars i restaurants han hagut de romandre tancats amb l'única possibilitat d'oferir menjar a domicili fins al toc de queda, a les 22:00 hores.

La tensió va arribar al màxim quan es van anunciar restriccions més dures durant setmana santa, centenars de propietaris de restaurants es van aplegar davant del parlament italià per protestar en contra de les mesures Covid i reclamar més ajudes al sector de la restauració. Els manifestants van tractar de trencar el cordó policial i els antidisturbis van respondre amb gasos lacrimògens que van aconseguir contenir als manifestants.

Imatge principal: Foto del primer ministre italià, Mario Draghi. - EFE