Portem gairebé dos anys de pandèmia en els que la nostra vida ha canviat radicalment a cop de confinaments, estats d'alarma, mesures restrictives, mascaretes, tocs de queda...  Fins ara, la vacunació ha estat una de les mesures més importants per contenir la mortalitat i l'augment de casos de coronavirus, sempre acompanyada d'altres mesures com a distància social o les mascaretes. Les vacunes, però, no han impedit que el virus segueixi circulant. Per això, des dels Estats Units proposen una nova mesura complementaria a les injeccions que tots tenim a la mà. O millor dit, a la boca: un grup d'investigadors de Pennsilvània estan estudiant un xiclet contra la covid. 

Aquest no és un xiclet qualsevol, d'aquells que es venen al supermercat i que tenen gust de menta o maduixa. En el seu cas, aquest estaria carregat de la proteïna ACE2, a la qual la covid s'enganxa per atacar el nostre organisme. Així, el seu objectiu és "atacar" la càrrega viral a la saliva, inhibint-la i bloquejant-la per evitar contagiar als altres i prevenir que, si ens hem infectat, la malaltia acabi convertint-se en un cas de covid greu. A banda de la proteïna ACE2, la goma experimental de dos grams també conté manitol (20,4%), sorbitol (13%) i xilitol, ingredients comuns en els xiclets comercials.

Reducció del 95% 

Els investigadors d'aquest nou medicament, de l'Institut de Teràpia Molecular de Pennsilvània, expliquen que el xiclet podria arribar a reduir en un 95% la càrrega viral present a la saliva. Això ajudaria a frenar la transmissió de la covid quan els infectats parlen, respiren o esternuden. Ara bé, segons puntualitzen en el document publicat a la revista científica Cell, la seva acció seria sempre complementària a la protecció que proporcionen les vacunes.

D'aquesta manera, els investigadors conclouen que "mastegar el xiclet amb proteïnes ACE2 que atrapen el virus és una estratègia assequible general per a protegir els pacients de la majoria d'infeccions de virus orals mitjançant la reducció o la reducció al mínim de la transmissió". A més, l'equip nord-americà apunta que en reduir-se la càrrega viral, el xiclet podria reduir la gravetat de la malaltia de la covid. Un dels seus altres punts positius és que es pot emmagatzemar durant anys a temperatures normals. 

On no arriben les vacunes 

Tot i que en principi han de ser una mesura complementaria a les vacunes, que seguiran sent l'eina més efectiva contra la pandèmia, els seus creadors apunten que seria especialment útils a aquells països on la campanya de vacunació està molt endarrerida, amb una taxa de ciutadans protegits molt baixa, i on tot just arriben preparats. 

Amb tot, mentre que el xiclet ajudaria a reduir la quantitat de covid a la saliva i a l'esòfag, no tindria efectes un cop el virus arribi al tub respiratori. A més, tot i que en principi sembla una bona proposta, simple i efectiva, també tindria alguns  punts negatius, com ara provocar sequedat i retenció de líquids.