La basílica de Santa Maria Major s'alça damunt d'un dels set turons de Roma, el mont Esquilí. El campanar, de 75 metres d'altura, marca el punt més alt de la ciutat. Santa Maria Major és el temple més gran de Roma dedicat a la Mare de Déu, i el més antic. Dins dels seus murs hi descansen les restes de set papes i dos sants, Sant Maties i Sant Jeroni. I a partir d'ara, s'hi dipositaran també les despulles del papa Francesc, que ha mort aquest Dilluns de Pasqua als 88 anys. Així ho va anunciar el mateix Bergoglio a finals del 2023. “El Vaticà és la llar del meu darrer servei, no la de l'eternitat”, va argumentar per explicar la seva decisió de no ser enterrat dins del territori de la Santa Seu.

🔴 Mor el papa Francesc, DIRECTE | Reaccions i última hora del Vaticà

Seguint el seu desig, el fèretre de Bergoglio quedarà instal·lat a una capella de la nau esquerra de Santa Maria Major, al costat de la icona de la Mare de Déu Salus Populi Romani, per la qual Francesc sentia una especial devoció, com ell mateix va explicar en nombroses ocasions. Francesc ja acudia aquesta església cada cop que visitava Roma abans de ser investit papa. L'endemà de la seva elecció va visitar la basílica per pregar, sense previ anunci, en un acte que pretenia ser “íntim”, per la qual cosa va accedir discretament al temple per una porta lateral abans de les 9 del matí. A partir d'aleshores, abans i després de cadascun dels seus viatges apostòlics, el Sant Pare visitava aquesta icona mariana que la tradició atribueix a Sant Lluc, i sota la protecció del qual deixava les seves anades i vingudes arreu del món.

La capella escollida per instal·lar-hi la tomba del papa Francesc s'utilitzava com a magatzem dels canelobres. Això no obstant, mesos abans que Bergoglio anunciés el seu desig de ser enterrat a Santa Maria Major, va començar discretament els treballs per preparar l'espai.

Cerimònia simplificada

L'enterrament del Papa va quedar simplificat a partir de la publicació del nou Ordo Exsequiarum Romani Pontificis el 29 d'abril del 2024. En el nou text es revisa la litúrgia per a l'enterrament del Sant Pare aprovada el 1998 per Joan Pau II i revisada, posteriorment, amb algunes adaptacions, per a la cerimònia del Papa emèrit Benet XVI el 2023. “El ritual funerari estava sobrecarregat i vaig parlar amb el mestre de cerimònies per alleugerir-lo: ni cadafal, ni cerimònia de tancament de taüt, ni la deposició de la caixa de xiprer en una segona de plom i una tercera de roure. Amb dignitat, però com qualsevol altre cristià: perquè el bisbe de Roma és pastor i deixeble, no un home poderós d'aquest món”, explica a les seves memòries.

El ritu per a la constatació de la mort del Papa tindrà lloc a les 20.00 hores, a la seva residència, a la Casa de Santa Marta, i s'encarregarà de dirigir-lo el cardenal camarlenc estatunidenc Kevin Joseph Farrell. El cos es dipositarà en un taüt de fusta amb l'interior de zinc i no es traslladarà al Palau Apostòlic.

Hi haurà una sola vetlla, en comptes de dues com fins ara, en què n'hi havia una de privada amb cardenals i càrrecs del Vaticà. El desig de Bergoglio era que el seu darrer comiat fos el d'un “pastor i deixeble de Crist i no el d'un poderós home d'aquest món”. El cos s'exposarà a la Basílica de Sant Pere en un fèretre obert, però no en cadafal, com era costum; tampoc hi haurà al seu costat el bàcul papal. Es tancarà la vigília de la missa exequial. L'enterrament ha de tenir lloc entre el quart i el sisè dia després de la mort. Durant la cerimònia no s'usarà el títol de Romà Pontífex.

Bergoglio no només va fixar de manera precisa com havia de ser el seu enterrament. A les seves memòries també explica com voldria que fos la seva mort. “Tot i que ja sé que ja me n'ha fet moltes, només li vaig demanar al Senyor una gràcia: cuida'm, que sigui quan vulguis, però ja ho saps, soc més aviat poruc pel que fa al dolor físic. Així que, si us plau, que no em faci massa mal”, confessa. Francesc ha mort aquest dilluns després de patir durant mesos problemes respiratoris que l'han obligat a llargues convalescències a l'hospital.

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!