El Govern de la Generalitat vol incloure l'educació sexual en els primers cursos d'educació infantil. Així ho va anunciar la consellera d'Educació, Anna Simó, aquest dimecres al Parlament. A més, va explicar que ja treballen amb altres departaments per estudiar la manera d'implementar-se, i va assegurar que la intenció és consensuar-ho amb les famílies per fer-ho de la manera més adequada pels infants. Simó considera que és bàsic educar als infants des de ben petits "per prevenir situacions de violència". La consellera va afirmar que "l'educació sexual integral no només és una eina per conèixer i prendre decisions fonamentades sobre la sexualitat, el propi cos o la salut sexual, sinó també per generar relacions en positiu, basades en el respecte a l'altre, sense situacions de dominació". La consellera també va explicar que aquest curs s’iniciarà un procés participatiu per definir els recursos del futur Pla de drets sexuals i reproductius i desplegar el model d’educació sexual del país compartit amb Igualtat i Feminismes.

Protocol de la Generalitat

La mesura del Govern arriba en un moment on s'han destapat diverses agressions sexuals a menors, com les que es van descobrir al Màgic de Badalona; i la darrera a Badajoz, on els implicats només tenen 6 anys. Per fer front a aquestes situacions, la Generalitat té un protocol per actuar contra aquests abusos als centres, fins i tot, quan els implicats són menors, i per tant inimputables. Una de les novetats del curs 2023-2024 a Catalunya és la unificació de tots els protocols que estaven vinculats amb la violència, i deixar-los en un de sol, que serveix de guia per a les escoles per poder abordar qualsevol cas, també els de caràcter sexual. El protocol indica que si es detecta un abús al centre s'ha de crear un equip encarregat de valorar el cas i fer seguiment.

Aquest equip estaria integrat per inspectors del departament, especialistes en abordatge de violències i la nova figura de coordinador de coeducació, convivència i benestar de l'alumnat que s'ha creat aquest curs per millorar l'atenció d'aquests casos. En cas de concloure que s'ha comès una conducta delictiva per un alumne menor de 14 anys, s'informarà la DGAIA. A més, aquest equip transversal també estudiarà les mesures que caldrà aplicar als agressors, que poden ser diverses com, canviar-lo temporalment de classe, expulsar-ho temporalment del centre, o fins i tot, canviar-lo d'escola. 

Ajuts al menjador escolar

A banda, de la incorporació de l'educació sexual, la consellera Simó també va detallar que el Govern ha quadruplicat aquest curs 2023-2024 els ajuts del 100% de menjador per a l'alumnat vulnerable. L'increment es deu a l'aplicació d'un nou llindar per a la concessió d'aquestes beques que s'ha acordat amb consells comarcals i entitats municipalistes. Suposarà que els 56.000 ajuts que es concedien al 70% del servei passin ara a ser del 100% del cost. La consellera també va indicar que la detecció d'alumnes amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE) gairebé s'ha triplicat en els darrers dos anys passant del 7% al 24%. A més, va informar que ja s'han usat el 72,2% dels vals escolars.