La radicalització dels joves de Ripoll que integraven la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atemptats del 17 i 18 d'agost a Barcelona i Cambrils va tenir lloc fora de la mesquita. Fidels i responsables de la comunitat musulmana de Ripoll coincideixen que els autors de l'atac gairebé no trepitjaven l'oratori. Fins i tot Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta que va atropellar 14 persones, no havia pagat ni una quota. 

El president de la comunitat Annour, i l’home que va contractar el cervell de l’atemptat, l’imam Abdelbaki es Satty, Ali Yassine, nega que l’atac s'orquestrés des de l’oratori de Ripoll i assegura que cap mesquita no ho permetria

“La comunitat musulmana de Ripoll està al cas, ara i abans dels atemptats, de tot el que passa a la mesquita”, assegura Yassine, “El nostre local el tenim del tot controlat”, insisteix, “el que va passar es va promulgar fora de l’oratori, en l'obscuritat, ningú ho sabia”

mesquita de ripoll Ripoll 2Anys - Carles PalacioLa mesquita Annour de Ripoll. Foto: Carles Palacio

El president de la mesquita de Ripoll va ser qui va donar d’alta l’imam Es-Satty i junts van firmar el contracte. Llavors, el responsable de l'associació islàmica no estava al corrent de la seva condició d'expresoner en ser condemnat per narcotràfic a la presó de Castelló.

De fet, des del primer trimestre del 2015 havia estat imam a Ripoll sense dificultats. “Vam oferir-li dues setmanes de prova, la seva feina va ser correcta, i va continuar com a imam”. El clergue marroquí provenia d’una altra mesquita de Ripoll, Elfath, la més antiga i situada als afores de la vila. És en aquesta on va predicar més temps, un any, i la va acabar abandonant “per problemes econòmics interns que no s’han acabat d'esclarir”, explica Yassine. 

La mesquita ara té un nou imam. "Si detectem algú que es radicalitzi, evidentment avisarem la policia"

La mesquita nova, l’Annour, ara té un nou imam. És Mohamed El Oncre. Té 72 anys i prové de Roses. Parla poc el castellà i va arribar a Ripoll poques setmanes després dels atemptats “recomanat per un conegut”. Se li va demanar documentació de residència i el certificat d’antecedents penals. Mentre ells dos siguin allà, apunta Yassine, no hi haurà cap missatge radical. “Si detectem algú que es radicalitzi, evidentment avisarem la policia”, assegura.

El president no vol que es repeteixi el que va passar fa dos anys i en dona dues raons concretes: “Per la nostra seguretat i per la de la societat i perquè l’islam prohibeix matar”. A les oracions diàries hi continuen anant els familiars dels joves de Ripoll, “visiblement destrossats”, afegeix el president. “No viuen la vida normal, perquè cada família ha perdut dos fills”. 

Imam Mesquita Ripoll - Sergi Alcàzar
Mohamed El Oncre va accedir a ser el nou imam de Ripoll després que la policia li revisés tota la documentació. Foto: Sergi Alcàzar

El responsable de la mesquita afirma que la policia espanyola ha visitat l'oratori uns quants cops des que hi ha el nou imam, preguntant per la quotidianitat de la mesquita, el funcionament de la junta i les activitats que organitzen. “És el seguiment rutinari”, explica Yassine, “com també havien vingut dues vegades l'any anterior”. Aleshores hi va haver un tercer contacte però va ser telefònic, en el qual la policia va demanar si Es Satty encara continuava ocupant el càrrec d’imam.

L'islam prohibeix matar

Sobre la suposada relació del cervell dels atemptats amb el CNI, Yassine diu que no pot opinar res perquè no disposa d’aquesta informació. El que sí que assegura és que l’oratori de Ripoll no va ser escenari de cap mena de contacte per part del suposat confident. “Jo soc responsable d’un lloc de culte, no era la meva feina investigar sobre això”, apunta.  

Després de dos anys la rutina de la mesquita Annour es desenvolupa amb normalitat, segons el responsable. “Fem les oracions que pertoquen, amb les nostres tradicions, la festa del xai, i ara treballem per fusionar-nos amb la societat ripollesa”.

Festa fi del Ramadà Ripoll - Cèlia Forment
La comunitat musulmana de Ripoll celebra la fi del Ramadà amb una jornada de portes obertes i un esmorzar. Foto: Cèlia Forment

Els representants de la comunitat musulmana han volgut trencar amb l’estigma i en el darrer any han obert l’oratori a tota la ciutadania de Ripoll. A principis de juny van celebrar la fi del ramadà i la "normalització" de la convivència amb un esmorzar popular. Abans ja s’havia fet una jornada de portes obertes i una visita guiada a la mesquita amb un tastet de productes marroquins.