Les dones periodistes també s'aturen. Més de 6.800 han signat un manifest on dónen suport a la vaga del 8-M i fan públiques les seves reivindicacions. En el text denuncien l'assetjament sexual i laboral que pateixien: "per part de companys o superiors, però també de fonts", un assetjament que també arriba a través de les xarxes amb "comentaris violents i masclistes a les nostres peces". Rebutgen també, "el menysteniment, la condescendència, el paternalisme i el mansplaining estan a l’ordre del dia a les redaccions i fora d’elles, en la nostra activitat diària". La vaga es visualitzarà a Barcelona en la manifestació convocada a passeig de Gràcia amb Diagonal a partir de les 18.30h.

 

Poques dones a les tertúlies

Una altra de les reivindicacions que signa el col·lectiu de periodistes té a veure amb la bretxa salarial i amb els llocs de poder. Denuncien que la diferencia de salaris "és una realitat al nostre sector" i que "les direccions del mitjans i de les empreses periodístiques estan copades d'homes". Per això exigeixen el dret a "ocupar llocs de poder i de responsabilitat". En aquesta línia també posen de manifest una altra realitat: l'escassa presència de les dones a les tertúlies i als articles d'opinió. "Els espais d’opinió i les tertúlies estan masculinitzades. Hi ha prou dones periodistes i expertes que poden equilibrar aquests espais", assegura el manifest. 

Més conciliació

Les més de 6.800 dones periodistes que han signat el text demanen a les empreses flexibilitat i corresponsabilitat pel que fa a les cures ja que, com en altres sectors "una absència de conciliació real perjudica més les dones, que acaben modificant o retallant els seus horaris per poder cuidar i, fins i tot, deixant la feina o canviant de professió" i afirmen: "Creiem que la corresponsabilitat i la flexibilitat no han de ser una qüestió de bona voluntat sinó una prioritat que les empreses han d’assumir perquè aquestes tasques es reparteixin per igual entre homes i dones".

El text també posa èmfasi en l'enfocament que es dóna a les informacions que es publiquen, una mirada "esbiaixada i parcial" perquè "té en compte de la mateixa manera les experiències, els relats i les vivències de les dones que, sovint, són tractades com a personatges secundaris o amb estereotips".

Aquesta iniciativa, que va néixer de forma espontània i casual entre un grup d'informadores, pretén denunciar la bretxa salarial, la precarietat, la inseguretat laboral i l'assetjament sexual i laboral que pateixen les dones periodistes. Gràcies a la missatgeria instantània i les xarxes socials, el manifest s'ha estés amb gran rapidesa i ha aconseguit unir a milers de periodistes.

Àngels Barceló, Susanna Griso, Pepa Bueno, Ana Pastor, Almudena Ariza, Ana Rosa Quintana, Rosa Montero, Rosa María Calaf, Maruja o Torres són algunes de les comunicadores que han signat el document.