La forma en què ens movem ha de canviar si volem donar resposta a l'emergència climàtica que vivim. Només cal donar un cop d'ull a les dades per adonar-se que cal capgirar l'actual sistema de mobilitat per avançar cap a un model sostenible. Segons l'Agència Europea de Medi Ambient, els vehicles emeten més del 71% de les emissions totals de gasos d'efecte hivernacle. Unes dades que constaten que cal transformar el sector.

Per aconseguir que l'impacte que generem en utilitzar les carreteres sigui el menor possible, les fonts d'energia renovables i la digitalització juguen un paper cabdal. L'objectiu, doncs, és descarbonitzar l'actual sistema de mobilitat. Però com es pot aconseguir la descarbonització? Doncs bé, entre altres mesures a prendre, cal donar el màxim de facilitats a l'arrelament del cotxe elèctric entre la població. Ara bé, això no ho poden fer les institucions en solitari. Tampoc no ho poden fer les empreses pel seu propi compte, sinó que cal la col·laboració publicoprivada.

cotxe electric / Pexels

Abertis, companyia pionera a casa nostra, és un exemple de transformació i té clar que el camí cap a un nou model de mobilitat només es pot fer amb la participació de les institucions, les empreses i la ciutadania, però necessita una gran inversió inicial. Un impuls econòmic com, per exemple, el dels Fons Next Generation de la Unió Europea. 

Per aconseguir un model de mobilitat sostenible, cal que institucions, empreses i ciutadania remin en la mateixa direcció

L'entesa publicoprivada és la clau de volta per impulsar les societats d'arreu del món cap a la mobilitat verda. I d'això n'és conscient Abertis, que, amb diversos projectes internacionals, aporta el seu granet de sorra per canviar l'actual model de transport i poder mirar al futur amb optimisme. 

Art i sostenibilitat, de la mà

Un dels projectes més revolucionaris és el que Abertis ha desenvolupat a l'Autopista Central de Xile. En el marc de la seva tasca per al desenvolupament econòmic i ecològic dels països on és present, s'ha unit a l'artista Trini Guzmán per pintar un mural de més de 3.000 m² amb una pintura que porta un additiu especial capaç de replicar el procés de fotosíntesi de les plantes. Així, contribueix a netejar l'aire.

Abertis ha col·laborat amb l'artista Trini Guzmán per pintar un mural de més de 3.000 m² amb una pintura capaç de replicar el procés de fotosíntesi

L'obra completa, que decorarà aquesta autopista urbana que creua Santiago de Xile, equival a plantar-hi un bosc de 6.000 arbres. D'aquesta forma, es fa un pas endavant en el sanat de l'aire de la capital xilena. 

Impulsar el cotxe elèctric a Espanya

Abertis ha desplegat un conjunt de punts de càrrega per a vehicles elèctrics a les diferents autopistes espanyoles que gestiona per tal de fomentar-ne l'ús. Concretament, la corporació ha habilitat 29 àrees de servei que, inicialment, comptaran amb 76 nous punts de recàrrega.

Abertis ha habilitat 76 nous punts de càrrega a les autopistes espanyoles que gestiona

Aquesta iniciativa permetrà conduir vehicles elèctrics de forma segura i còmoda a les autopistes d'Abertis. El 95% dels 76 nous punts de càrrega són ultraràpids, cosa que permet carregar completament la bateria en menys de 30 minuts.

Autopista / Abertis

La instal·lació d'aquests punts de recàrrega contribueix a fer que el cotxe elèctric sigui cada cop més popular entre la ciutadania, quelcom vital per reduir les emissions de carboni. Sobre aquest punt, José Aljaro, conseller delegat d'Abertis, assenyala que “la instal·lació de punts de recàrrega al llarg de les vies que gestionem afavoreix el creixement del mercat de vehicles elèctrics, fet que redueix de manera considerable la contaminació a les vies i les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i afavoreix la transició energètica cap a un model de mobilitat més neta i sostenible que estem impulsant a cadascun dels països on estem presents”.

"La instal·lació de punts de recàrrega al llarg de les vies que gestionem afavoreix el creixement del mercat de vehicles elèctrics", afirma José Aljaro, conseller delegat del Grup Abertis

Escau esmentar que el pla d'Abertis de col·locar punts de càrrega elèctrica arreu de les autopistes que gestiona no només es limita a Espanya, sinó que a França n'ha habilitat més de 500.

Un impacte internacional

Certament, l'impacte d'Abertis és internacional. N'és prova el fet que està duent a terme accions per millorar la circulació i evitar congestions en les autopistes que gestiona als EUA, Països Baixos, Puerto Rico i Qatar. Una de les millores més innovadores és la que ha executat als EUA i Països Baixos, anomenada Free Flow. Es tracta d'un sistema de peatges sense tanques que detecta el vehicle sense necessitat que aquest s'aturi.
 

Urgeix aconseguir un model de mobilitat sostenible. El temps passa i no tenim un planeta b, és l'hora d'actuar!