El decret que preveu aprovar avui el govern espanyol amb mesures per provar d'evitar el col·lapse de la justícia després del final del confinament, i que comprèn entre altres punts l'habilitació de part de l'agost per a actuacions judicials o el doble torn -matí i tarda- per als funcionaris, ha generat discrepàncies tant en la carrera judicial com entre fiscals, ja que mentre unes associacions consideren que són mesures raonables, d'altres les qualifiquen de poc realistes i efectives.

Aquestes dues mesures, amb les quals el ministeri dirigit per Juan Carlos Campo pretén afrontar la tornada a la normalitat i evitar el col·lapse en l'administració de Justícia derivat de la pandèmia, no arriben per al portaveu estatal de l'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV), Jorge Fernández Vaquero, amb el consens dels interlocutors afectats, ja que les reunions que s'han mantingut han estat "informatives i generals".

Per l'AJFV el pla del ministeri hauria de tenir pressupost, i consideren que l'habilitació d'agost suposarà "un impacte brutal" per a advocats i procuradors, sobretot en despatxos petits. "Es queden sense possibilitat de descans i de conciliació amb la vida personal", ha apuntat Fernández, per després afegir que sense el beneplàcit d'advocats i procuradors "l'eficàcia de la mesura serà gairebé cap".

En aquest sentit, ha explicat que si un magistrat assenyala judicis per a l'agost i posteriorment agafa vacances al setembre, el fet de treballar a l'agost es converteix en ineficaç. "Té poc efecte i perjudica molt advocats i procuradors. Més eficaç veuríem concentrar les vacances a l'agost, i així en la resta de mesos es treballa al cent per cent", ha afegit.

En canvi, per l'Associació de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) pot ser favorable habilitar aquest mes, i entenen que el ministeri ha tirat "pel camí del mig" en designar de l'11 al 31 d'agost com a hàbils. "Podem entendre les raons dels advocats per oposar-se a aquesta mesura. El ministeri aposta pel camí del mig. Vist l'aturada produïda no sembla forassenyat que es tracti d'habilitar el màxim", ha indicat en declaracions a Europa Press el portaveu de JJpD, Ignacio González Vega.

Però per la portaveu del Fòrum Judicial Independent (FJI), Concepción Rodríguez, aquest tipus de mesures no s'han adoptat tenint en compte tots els interlocutors, i habilitar el mes d'agost és poc realista. A més, recorda que l'agost és per si mateix "bastant inhàbil" per fer judicis perquè hi ha vacances i per més que un jutge vulgui, de vegades no es pot desenvolupar perquè es requereixen proves testificals. "Nosaltres no ens hi oposem, però s'ha d'imposar la pràctica", ha afegit.

Respecte a la mesura d'establir torns de matí i tarda per als funcionaris de l'administració de justícia, que té per objectiu evitar la coincidència de tot el personal en les mateixes hores, des de JJpD consideren que, encara que és una proposta raonable, serà complicada de dur a terme.

Al fil, indiquen que hi ha d'haver desinfecció de sales entre vista i vista, i que s'haurà d'explicar amb la casuística de cada jutjat. Per l'AJFV, el doble torn només té sentit des del punt de vista de les exigències sanitàries però no si s'adopta tenint al cap evitar el col·lapse. "Així s'evita que tota la plantilla coincideixi alhora i facilita l'ús de les sales de vistes", ha afegit.

A l'agost s'avançarà

Per la seva part la Unió Progressista de Fiscals (UPF) està completament d'acord amb l'habilitació d'agost i la implementació de torns de matí i de tarda a elecció dels funcionaris; no en va aquesta associació va plantejar les dues mesures en les propostes que va enviar al Ministeri de Justícia de cara a l'elaboració del decret per provar d'evitar el col·lapse del sector.

La presidenta de la UPF, Teresa Peramato, considera que la Justícia arrossegava ja abans de la pandèmia de coronavirus un retard important i que habilitar part d'agost pot "fer avançar a resoldre molts procediments" i contribuir a disminuir els efectes de la paralització per l'estat d'alarma, a més que això envia a la societat un missatge clar de l'assumpció de responsabilitats per part dels col·lectius afectats.

Quant a que hi hagi torns de matí i tarda als jutjats i tribunals, Peramato ho veu una bona mesura perquè no hi hagi concentracions de gaires persones, amb la qual cosa es guanya en seguretat en la lluita contra la Covid-19, i també com a mesura de conciliació per a aquells funcionaris que tinguin menors o persones dependents a càrrec seu i no tinguin amb qui deixar-los al matí.

En tot cas, la presidenta de la UPF ha subratllat que el decret del Govern està plantejat per als primers mesos després del revocament de l'estat d'alarma, per la qual cosa suposa que totes aquestes mesures s'aniran modulant amb el pas del temps i en funció de la situació en què hi hagi l'administració de justícia.

Habilitar agost és competència del CGPJ

Juan Antonio Frago, president de l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), no està d'acord respecte al mes d'agost. Per començar, tal com ha explicat a Europa Press, considera que la competència per habilitar l'esmentat mes és el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i no el Ministeri de Justícia.

A més, ha alertat que deixar a funcionaris, jutges i fiscals sense totes les seves vacances provocarà que les vagin recuperant al llarg de la resta de l'any, la qual cosa també implicarà retards en els procediments, per no parlar del dret a conciliar al qual, ha apuntat, tenen tots els col·lectius que treballen al sector.

També, ha dit Frago, habilitar agost pot plantejar el problema que testimonis i pèrits no puguin assistir als judicis que es convoquin en aquelles setmanes en no ser localitzats per estar de vacances. Quant als torns, ho veu "raonable", encara que en ser voluntari dubta de si resultarà efectiu si molts funcionaris no s'ofereixen per treballar a la tarda.

Segons la seva opinió, el que han de fer les administracions públiques és augmentar el pressupost destinat a Justícia, ja que considera que les noves mesures no solucionaran els veritables problemes que presentava, perquè es tracta d'un sector que ja arrossegava un "dèficit important" de mitjans i molt retard en la tramitació de causes abans de la pandèmia.